Primeur: bank kan rente niet meer laten zakken
Foto: Photo News

De bank Société Générale verlaagt de basisrente op de spaarrekening tot 0,01 procent. Daarmee is het de eerste bank die de rente laat zakken tot het wettelijk minimum.

Dat meldt de gespecialiseerde website spaargids.be . De getrouwheidspremie blijft op 0,1 procent, maar ook dat is het wettelijk vereiste minimum. Wie nu dus 10.000 euro stort, en die een jaar onaangeroerd laat staan, krijgt daar amper 11 euro vergoeding voor, ruim onvoldoende om de verwachte inflatie van zo’n anderhalf procent te compenseren. Netto verliest het spaargeld dus aan waarde.

Tot mei vorig jaar bedroeg de basisrente bij Société Générale nog 0,35 procent. Die is na twee tussenstappen nu dus verlaagd tot 0,01 procent.

Een verdere verlaging zit er momenteel niet in bij de bank. Want de Belgische wet eist voor gereglementeerde spaarrekeningen die minimumrente van 0,01 procent basisrente en 0,1 procent getrouwheidspremie. Enkel een wetswijziging zou een verdere daling mogelijk maken.

De grootbanken houden zich momenteel op de achtergrond. Bij spelers als KBC; Belfius, BNP Paribas Fortis en BPost Bank is er nog steeds 0,05 procent basisrente op de ‘gewone spaarboekjes’. De meeste banken bieden wel een andere spaarformule aan met een iets hoger rendement.