Eigenaars prostitutiehuizen in Sint-Joost-Ten-Node stappen naar Raad van State
Emir Kir. Foto: Herman Ricour

De Vereniging Eigenaars Noord Wijk (V.E.N.W.) heeft donderdag op een persconferentie het schrikbeleid van burgemeester van Sint-Joost-Ten-Node, Emir Kir, aangeklaagd. Tweeëntwintig eigenaars van prostitutiepanden in de Linnéstraat stappen samen naar de Raad van State in de hoop de nieuwe regelgeving, die ingaat vanaf maart 2016, ongedaan te maken.

Vanaf maart 2016 gelden er nieuwe regels voor de eigenaars van prostitutiehuizen en de sekswerkers. De eigenaars zien hun jaarlijkse belastingsbijdrage stijgen van 950 euro naar 3.000 euro, de sekswerkers moeten een conformiteitsattest en een attest van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen en het aantal toegelaten werkuren daalt met 25 procent.

'Sinds augustus proberen we al een conformiteitsattest te verkrijgen, maar als we naar de gemeente stappen, vinden ze altijd wel iets nieuws uit om het uit te stellen. Burgemeester Kir wil geen attesten meer tekenen, maar hij komt je wel sluiten als je geen attest hebt', zegt Pascale De Bruycker, eigenares van een pand in de Linnéstraat.

Tweeëntwintig eigenaars stappen nu naar de Raad van State om de nieuwe regelgeving en de belastingverhoging aan te klagen. De inwoners vrezen daarnaast dat zij het slachtoffer zijn van een dubbele agenda van burgemeester Kir en zullen symbolisch affiches op hun huizen plakken waarop er staat dat het pand niet te koop is.