Meeste verdachten Keulen afkomstig uit Marokko en Algerije
Uit het onderzoek naar de massa-aanrandingen op oudjaarsnacht in Keulen blijkt voorlopig dat de overgrote meerderheid van de verdachten slechts uit twee landen afkomstig is: Algerije en Marokko.

Tegen de Duitse krant Die Welt zei de hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer dat er van de 58 verdachten slechts drie afkomstig uit een oorlogsgebied. Volgens Bremer is met het onderzoek de nationaliteit van de meeste verdachten opgehelderd.

Onder de verdachten zijn 25 Algerijnen, 21 Marokkanen en 3 Tunesiërs. Daarnaast waren er nog 3 Duitsers en 2 Syriërs bij. Verder gaat het om een Libiër, een Irakees, een Iranees en een Montenegrijn. Een aantal van de verdachten is minderjarig.

‘De politie heeft al meer dan driehonderd mensen ondervraagd over de aanrandingen. Daarnaast is meer dan 590 uur aan videomateriaal in beslag genomen en werden via telefoongegevens 1,1 miljoen bewegingspatronen geanalyseerd,’ aldus hoofdofficier Bremer.

Carnaval

Ondertussen werd ook bekend dat het aantal aangiften van seksuele vergrijpen tijdens het carnaval in Keulen dit jaar een stuk hoger dan was vorig jaar. Vorig jaar waren er 18 meldingen bij de politie, dit jaar 66. Dat laat de politie in de Duitse stad weten.

De stijging komt waarschijnlijk doordat mensen in het licht van de incidenten tijdens oudjaar nu sneller naar de politie stappen om aangifte te doen.

De lokale autoriteiten riepen voorafgaand aan het carnaval het publiek op niet te aarzelen om aangifte te doen van seksuele vergrijpen.

De politie zette dit jaar 2.500 mensen in, tegen 750 vorig jaar. Er werden tijdens de feestavond 1.389 orders uitgedeeld aan het publiek, ongeveer twee keer zoveel als vorig jaar. In totaal werden honderd mensen opgepakt, in 2015 waren er 28 arrestaties. Er werden wel minder gevallen genoteerd van berovingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in