Bom onder GAS-boetes
Betogers protesteren tegen de GAS-boetes (archiefbeeld). Foto: blg
Gemeenten die een GAS-boete willen uitschrijven, moeten van de wetgever een speciaal opgeleide ‘sanctionerende ambtenaar’ hebben. Maar die speciale opleiding is nergens meer te volgen.

De zogenaamde 'sanctionerende ambtenaar' – die zowat aan het hoofd van de gemeentelijke GAS-ambtenaren staat – moet die cursus hebben gevolgd. De provinciale opleidingsscholen zijn er echter mee gestopt.

Gemeenten die net een sanctionerende ambtenaar hebben aangenomen, of dat van plan zijn, zitten met een probleem omdat ze die ambtenaar niet op deze verplichte cursus kunnen sturen. Ook gemeenten die nu al GAS-boetes uitschrijven, maar waar de speciaal opgeleide sanctionerende ambtenaar vertrekt en er vervanging nodig is, kunnen in de problemen komen.

Onder andere de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten eist een snelle oplossing. Bij Binnenlandse Zaken is men nog maar pas op de hoogte van het probleem.

Jos Van der Velpen, advocaat en GAS-wetgeving-specialist, legt uit waarom de provinciale opleidingsscholen gestopt zijn met het geven van de cursus.