Restaurants zonder vlees: Gent
Foto: Mosquito Coast

De tijd dat vegetariërs genoegen moesten nemen met een extra blad sla ter vervanging van vlees of vis ligt al even achter ons, maar dat betekent niet dat alle restaurants voldoende vegetarische keuzes aanbieden. Naar aanleiding van Dagen Zonder Vlees maakten wij per stad een selectie waar dat wél het geval is. Staat uw favoriet er niet bij? Deel met ons via de commentaarknop rechtsboven.

Avalon (Geldmunt 32), een onopvallend restaurantje in de schaduw van het Gravensteen, is al jaren een vaste waarde op (internationale) lijstjes met de beste vegetarische restaurants, en dat is niet zonder reden. Het team van Tine Tomme werkt samen met lokale bioboeren om u kraakverse seizoensgroenten te kunnen voorschotelen.

Bij Lekker Gec (Koningin Maria Hendrikaplein 6), een van de oudste bio-vegetarische restaurants van de Arteveldestad aan het station Gent-Sint-Pieters, wordt zo bewust met voedsel omgegaan dat uw bord wordt gewogen om de prijs te betalen. Goed voor uw lijn, en wie toch te veel heeft genomen, kan zijn overschot meenemen naar huis.

Komkommertijd (Reep 14) is een klein veganistisch restaurant (dus met een menukaart zonder dat daar dierlijke producten als zuivel, eieren en honing aan te pas komt), met buffet à volonté. De keuze aan groentegerechten is telkens anders, maar de ingrediënten zijn altijd vers.

Bij De Zuidkant in Gentbrugge (Frederik Burvenichstraat 156) serveren de eigenaars enkel wat ze zelf graag eten en dat betekent zonder vlees of vis, en steeds vertrekken van het pure, natuurlijke product. Ongezonde ingrediënten zoals geraffineerde suikers worden waar het kan steeds vervangen door gezonde alternatieven.

Voor een snelle, gezonde en toch gezellige hap bent u bij Greenway (Nederkouter 42) aan het juiste adres. Het concept van Paul Florizoone (dat ondertussen ook al succesvol werd geïntroduceerd in Brussel, Leuven en Antwerpen) mag dit jaar overigens tien kaarsjes uitblazen.

Pal in de studentenbuurt is het geen verrassing dat Pacha Mama (J.B. Guinardstraat 9) erg populair is bij studenten. Dat zorgt meteen ook voor het enige nadeel: gesloten in het weekend. Hier staat elke dag een vegetarische dagschotel op het menu, veganistisch op aanvraag.

Met kangoeroesteak en rundstoverij op de menukaart kunnen we Mosquito Coast (Hoogpoort 28) moeilijk indelen in het lijstje vegetarische restaurants, maar de vegetarische opties zijn er eveneens niet op twee handen te tellen.

Eveneens niet vegetarisch, maar wel vegetariërsvriendelijk: De Walrus (Coupure Links 497), een café waar u ook een vegetarische dagschotel kunt krijgen; L’Amuzette (Krommewal 2), een designwinkel annex gezonde eetplek en True Beans (Jan Breydelstraat 18) voor ontbijt, lunch, taart en snacks. 

In diezelfde categorie kunnen we ook nog Fabula Rasa (Ferdinand Lousbergskaai 134) vermelden, een gezellig eetcafé waar de menukaart eerlijk is verdeeld onder vlees-, vis- en vegetarische gerechten. En ook populaire zaken zoals De Superette (Guldenspoorstraat 21), Eat Love Pizza (Ajuinlei 10a) en Ellis Gourmet Burger (Korenmarkt 12) hebben genoeg vegetarische alternatieven.

In het duurdere segment kunnen vegetariërs dan weer met een gerust hart de voeten onder tafel steken bij Vrijmoed (Vlaanderenstraat 22) of Alberte (Dendermondsesteenweg 78).