Yanis Varoufakis, de Griekse oud-minister van Financiën, heeft in Berlijn een linkse Europese politieke beweging voorgesteld. Hij pleit voor meer democratie in Europa.

Varoufakis had enkele maanden geleden aangekondigd dat hij een hervormingsbeweging voor de Europese Unie zou lanceren. De beweging wordt DiEM 25 - Democracy in Europe Movement 2025 - gedoopt en werd officieel voorgesteld in het Berlijnse Volksbühne-theater.

De beweging zet zich in voor meer democratie in Europa. ‘De snelle desintegratie van Europa moet een halt toegeroepen worden’, zei Varoufakis op een persconferentie. Hij waarschuwde dat de nationalistische bewegingen in Europa een versnippering van het politieke landschap kunnen veroorzaken die vergelijkbaar is met die van de jaren 30.

‘Democratiseer of desintegreer’

‘Een confederatie van bijziende politici, economisch naïeve ambtenaren en onbekwame financiële experts gehoorzaamt slaafs aan de bevelen van financiële en industriële conglomeraten. Dat leidt tot de vervreemding van de Europeanen en veroorzaakt een gevaarlijke anti-Europese terugslag’, luidt het in het manifest van DiEM. ‘De motiverende kracht van DiEM 25 ligt in één eenvoudig, radicaal idee: democratiseer Europa! Europa moet gedemocratiseerd worden of zal desintegreren!’

De toekomst van de Europese Unie staat de jongste maanden onder immense druk omdat de unie worstelt met een eensgezind antwoord op de massa-immigratie en de stagnerende economie.

De omstreden Varoufakis trad in juli vorig jaar af als minister van Financiën. Hij was een fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor Griekenland.