Vegetarisch voor een dag (of veertig)
Foto: Senne Van Der Ven

Veertig dagen zonder suiker, alcohol of koffie: aan het begin van de vastenperiode kiest ieder zijn meug. Met al meer dan 70.000 aantal deelnemers die zich hebben aangemeld via de website, blijft ook de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees bijzonder in trek. En daar zit het niet dwingende karakter van de campagne zeker voor iets tussen.

Wie deelneemt aan de jaarlijkse campagne Dagen Zonder Vlees mag zijn of haar boterham vanavond extra dik bedekken en zo de laatste plakjes salami opmaken. Vanaf woensdag wordt immers opnieuw verwacht om minder (maar liever nog geen) vlees en vis te consumeren, en dat tot Pasen.

Het doel: door onze vlees- en visconsumptie veertig dagen te minderen, kunnen we onze ecologische voetafdruk tijdelijk aanzienlijk verminderen. Wie zich inschrijft op de website kan die vooruitgang ook nauwgezet volgen.

Al 72.000 deelnemers hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van de klimaatbewuste vastencampagne. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen ongeveer 55.000 Vlamingen deelnamen.

Extra uitdagingen

Vorig jaar stond deelnemen in groep centraal (al kunt u zich ook nu opnieuw bij een groep aansluiten) en werd nog een batterij BV’s gemobiliseerd, deze keer wordt het doen en laten van twintig politici opgevolgd. Onder andere Freya Van den Bossche, Kristof Calvo, Alexander De Croo en Marianne Thyssen beginnen vol goede moed aan de vegetarische levensstijl.

Veertig dagen zonder vlees en vis is een eitje geworden voor u? Wie wil, kan dit jaar een stap verdergaan met drie extra uitdagingen, zijnde meer seizoensgroenten eten, minder voedsel verspillen en zoveel mogelijk verpakkingen te vermijden bij de inkopen.

Wij laten u uiteraard niet aan uw lot over. Onze culinair journaliste Dorien Knockaert schreef alvast een handleiding voor een goede start, maar zal wekelijks ook tips delen voor bijvoorbeeld een vleesloze boterhammenlunch of vegetarische maaltijden voor kinderen.

Daarnaast proberen we u ook te inspireren met originele en eenvoudige recepten en zult u elk weekend een overzicht vinden per stad met restaurants waar u vegetarisch kunt tafelen. Via onze seizoenskalender weet u dan weer welke groenten momenteel op hun lekkerst zijn.