Het regent binnen in Jubelparkmuseum
Foto: Bart Dewaele

Het regent binnen in het Jubelparkmuseum. Behalve schade aan zijn collecties riskeert het museum daardoor ook sponsorgeld de verliezen.

Het is een oud zeer. Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, beter bekend als het Jubelparkmuseum, moest de afgelopen jaren door waterschade verschillende zalen voor het publiek sluiten.

Het museum is dankzij zijn unieke collectie mummies, antieke en precolombiaanse kunst nochtans aantrekkelijk voor privé-investeerders. Zo heeft het Fonds InBev-Baillet Latour anderhalf miljoen toegezegd voor de nieuwe zaal twintigste-eeuwse Belgische kunstobjecten.

Dat dossier, dat al jaren aansleept, illustreert de problemen bij publiek-private samenwerkingen. De overheid hamert erop dat culturele instellingen ook private financiering moeten aanboren. Maar door de trage procedures bij de Regie der Gebouwen, die instaat voor het herstel van het lekkend dak, weet de sponsor nog steeds niet wanneer hij return op zijn investering kan verwachten.

‘Blijkbaar hebben twee openbare aanbestedingen geen kandidaat-aannemer opgeleverd’, zegt Ingrid De Meûter van het Jubelparkmuseum. ‘De Regie der Gebouwen kan nu zelf een aannemer aanstellen.’ Dat begint te dringen. Niet alleen omdat de schade toeneemt, maar ook omdat een eenmalige subsidie dit jaar besteed moet worden, of het museum is ze kwijt

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in