'Oppositie brengt Antwerpse politie systematisch in diskrediet zonder enige nuance'
Foto: pn

Het Antwerpse politiekorps is volgens oppositiepartij Groen veel te tolerant voor geweld, brutaliteit en racisme door zijn eigen mensen. Daarom vraagt de partij nultolerantie tegen ‘onnodig geweld en racisme’ bij de politie. De woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt de kritiek van de oppositie onterecht en stelt dat er de voorbije jaren 'enorme stappen' zijn gezet.

De voorbije weken waren er verschillende berichten over politiegeweld in Antwerpen, waaronder de harde aanpak van de Studio Brussel-dj Faisal Chatar. De voorbije dagen zette een politie-interventie in café Kiebooms op het De Coninckplein nog kwaad bloed op sociale media. De politie greep in voor geluidsoverlast en namen het materiaal van de muzikanten in beslag. Groen spreekt zich niet uit over de verschillende zaken, maar merkt een ‘cultuur van agressie’.

Van Besien: 'Politiemensen moeten weten dat tuchtstraffen volgen'

Antwerps Groen-fractieleider Wouter Van Besien vindt dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de korpsleiding de cultuur van agressie bij de Antwerpse politie moeten aanpakken.

‘Er moet nultolerantie komen voor elk geval van onnodige agressie en van racisme van de Antwerpse politie’, zegt hij. ‘Politiemensen moeten weten dat er sowieso tuchtstraffen op volgen. En klokkenluiders binnen het korps moeten anonimiteit gegarandeerd krijgen.’

‘De Antwerpse politie kwam de voorbije week verschillende keren in opspraak omwille van brutaal politieoptreden’, stelt Groen. ‘Dit gaat ten koste van het vertrouwen van de burger en plaatst de 90% andere politiemensen die wel goed bezig zijn, in een slecht daglicht. Dat mogen we niet laten gebeuren.’

Het Antwerpse stadsbestuur investeert sterk in veiligheid en de politie. Eerder had oppositiepartij SP.A daar al bedenkgen bij. De partij vindt dat de stad te veel in repressie investeert, en stelt zich vragen bij de afbouw van het kantorennet.

Woordvoerder De Wever: 'Enorme stappen gezet'

'De Antwerpse politie is voortrekker in Vlaanderen als het gaat over diversiteit. De korpsleiding hanteert ook een absolute nultolerantie tegenover racisme. Klachten worden met strikte objectiviteit behandeld. De laatste jaren zijn op die vlakken enorme stappen vooruit gezet', verklaart de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een reactie.

'Zeker in stressvolle tijden, zoals de afgelopen maanden met de terreurdreiging, verwachten wij van politiemensen dat ze altijd beleefd en respectvol zijn. De korpschef heeft daar trouwens recent nog een interne richtlijn voor gepubliceerd, mee op vraag van de burgemeester. Het is jammer dat de oppositie elke nuance overboord gooit om onze politiediensten systematisch in diskrediet te brengen. Zij werken er namelijk hard aan om Antwerpen structureel veiliger te maken', klinkt het nog.