Drie nieuwe modelabels van eigen bodem
Akaso ss 2016

De lijst met Belgische modelabels wordt ook dit jaar nog een stukje langer. Wij stellen u graag voor aan deze drie nieuwkomers, die elk een eigen uniek verhaal hebben.

AKASO - Bodypainting op katoen

Wat? T-shirts met korte en lange mouwen, singletjes en sweatshirts voor vrouwen met prints uit de Afrikaanse cultuur. Zes bodypainters uit de Ethiopische Kara-stam (één van Afrika’s meest authentieke stammen), die er bekend om staan hun lichaam te beschilderen met abstracte vormen en tekeningen, gingen aan de slag met het Belgische ontwerpersduo Sandrina Fasoli en Michael Marson om die tekeningen te vertalen tot prints.

Wie? Philippe Vertriest verdiepte zich na het adopteren van zijn twee Ethiopische adoptiedochtertjes in hun cultuur en raakte overtuigd van het creatieve talent in Afrika dat hij met Akaso een platform wil bieden. Alle collecties van Akaso zijn gebouwd rond co-creatie workshops door het verenigen van Afrikaanse creatievelingen en Belgische ontwerpers.

Naam? De naam is geen Afrikaans woord, maar de fonetische schrijfwijze van de Italiaanse uitdrukking ‘a caso’ ofte ad random, omdat het modemerk is ontstaan door een aantal toevallige ontmoetingen en gebeurtenissen.

Kost? Prijzen variëren tussen 90 en 150 euro

>> www.akaso.eu

NÅLEBINDING - Van denim tot knitwear

Wat? Een collectie knitwear, gaande van jurken en truien tot leggings en sokken, in een eenvoudig crèmekleurig kleurenpalet met blauwe accenten. Geïnspireerd door de universele taal van jeans werden kenmerken van het materiaal vertaald naar knitwear. Elk stuk is uniek, de collectie werd voor de volle honderd procent in België geproduceerd.

Wie? Marie Herlin studeerde textiel design aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussels en richtte het label op samen met haar partner Maxime Gandon. Gefascineerd door textiel en moderne kunst, analyseert ze de codes van elk materie om ze te veranderen en uiteindelijk in knitting over te brengen.

Naam? De Deense vertaling voor ‘naaldbinden’, een eeuwenoude techniek die lijkt op haken en teruggaat tot de tijd van de vikings.

Kost? Prijzen variëren tussen 45 en 850 euro

>> www.nalebinding.be

WALLDOG - Prints op wereldreis

Wat? Een uniseks collectie T-shirts, tops en sweatshirts met de beeltenis van lokale winkels, zoals een theekraam in Mumbai, een oude fietsenwinkel in Rome of een Italiaanse barbier in New York. Elke print is gelinkt aan een online video waarin je de eigenaars van de winkels ontmoet en in het kledingstuk zelf staat ook de exacte locatie. Een deel van de winst gaat terug naar een sociaal doel in de regio.

Wie? Communicatie-expert Philippe Pelsmaekers vond het tijd om na zijn werk voor grote bedrijven échte verhalen te vertellen van échte mensen. Een boek over handgeschilderde logo’s van lokale winkeltjes bracht hem op het juiste spoor, waarna hij met een bevriend fotograaf op het vliegtuig sprong om verhalen en foto’s te verzamelen.

Naam? Een Walldog was de roepnaam van de ‘net-niet-goed-genoeg kunstschilder’ die commerciële logo’s en illustraties aanbracht op muren, borden en vitrines in de Verenigde Staten van de 19de eeuw.

Kost? Prijzen variëren tussen 39 en 89 euro

>> www.walldog.world