Een op de vijf Belgen had computervirus in 2015
Foto: IMAGEGLOBE

In 2015 had 29 procent van de Belgische internetgebruikers te maken met veiligheidsproblemen en 20 procent met een computervirus. Dat zegt Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie.

Met 20 procent doen de Belgische internetgebruikers het op het vlak van computervirussen nipt beter dan het Europese gemiddelde, dat op 21 procent ligt. De 20 procent is een sterke daling sinds 2010, toen nog 32 procent een virus had.

De Belgen hadden wel meer algemene veiligheidsproblemen (29 procent) dan het Europese gemiddelde (25 procent). Deze veiligheidsproblemen bevatten onder andere virussen, misbruik van persoonlijke informatie, financieel verlies en kinderen die op ongepaste websites gaan.

Online bankieren

Om veiligheidsredenen gebruikte een vijfde van de Belgische internetgebruikers het internet in 2015 niet om dingen online te kopen. Ook vijftien procent deed niet aan online bankieren, en acht procent weigerde zijn draadloos apparaat aan te sluiten op wifi buiten het thuisnetwerk.

Het land met de meeste opgelopen computervirussen in 2015 was Kroatië. Dit Zuid-Europese land had, met 41 procent van de internetgebruikers, de meeste virussen. Het land met het laagste aantal virussen was dan weer Slovakije (9 procent). Kroatië had ook het grootste aantal algemene veiligheidsproblemen (42 procent), tegenover Tsjechië (10 procent).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig