BinckBank ziet terugval transacties door speculatietaks
Foto: BELGA

De Nederlandse onlinebeleggingsbank BinckBank heeft het aantal transacties in België sinds begin dit jaar met ongeveer 10 procent sterker zien terugvallen dan in de andere markten waar ze actief is (Nederland, Frankrijk en Italië). Reden voor de terugval is de invoering van de speculatietaks, zegt bestuursvoorzitter van BinckBank Vincent Germyns.

In oktober had Germyns een vertrek uit België niet uitgesloten door de invoering van de speculatietaks. Zo ver is het ondertussen nog niet gekomen. “We sluiten het nog steeds niet uit, maar het is nu ook niet meteen aan de orde”, zegt Germyns. Hij blijft wel kritisch voor de taks, waarover hij eerder al zei dat de opbrengst lager zou kunnen uitvallen dan het verlies aan beurstaks. De Belgische belegger past namelijk zijn gedrag aan. Fondsen en indiceproducten, waarop de transactietaks niet geldt, groeien.

Germyns is voorts tevreden over de prestaties van BinckBank België in 2015. Het aantal transacties daalde in het vierde kwartaal wel met 12 procent ten opzichte van het derde kwartaal. “Maar de eerste negen maanden waren heel sterk en met 200.393 transacties zitten we nog in de lijn van de verwachting”, aldus Germyns. Het aantal beleggingsrekeningen steeg met 1 procent tot 64.162. BinckBanck had eind vorig jaar 2,7 miljard euro geadministreerd vermogen op haar Belgische beleggingsrekeningen, ten opzichte van 2,4 miljard in het derde kwartaal.