Europese wielerbond vraagt strenge sanctie voor Femke Van den Driessche
Foto: EPA

De Europese Wielerbond (UEC) wil dat er strenge sancties genomen worden tegen de schuldigen in de zaak rond Femke Van den Driessche, de Belgische renster die vorig weekend betrapt werd op mechanische doping op het WK veldrijden in Zolder.

Veldrijden op Sportwereld.be

“Gezien de grote schade die de zaak de wielersport in het algemeen en de Europese wielersport in het bijzonder heeft berokkend, moet er snel maar krachtig worden opgetreden door alle instanties”, laat de wielerbond zondagavond weten in een persbericht.

Van den Driessche werd vorige week zaterdag op het WK veldrijden voor vrouwen beloften betrapt met een motor in een van haar fietsen. Volgens de jonge Belgische renster was de fiets niet van haar, maar van een trainingsvriend en belandde de fiets per ongeluk in haar vrachtwagen. De UCI onderzoekt de zaak. Van den Driessche riskeert een schorsing van minimum zes maanden en een boete van 18.000 tot 180.000 euro.

“Dat was een zeer ernstige klap voor de geloofwaardigheid van onze sport en doet er ons aan herinneren dat we attent moeten blijven om elke vorm van fraude - farmaceutisch of technologisch - te snel af te zijn”, laat de wielerbond verder weten in het persbericht.