‘Vlamingen die buiten Europa gereisd hebben kunnen niet meteen bloed doneren’
Foto: BELGA

Rode Kruis Vlaanderen brengt zondag in herinnering dat Vlamingen die bloed willen doneren maar onlangs buiten Europa op reis zijn geweest dat niet onmiddellijk mogen doen. Zij moeten minstens 28 dagen wachten. Die wachttijd kan oplopen tot zes maanden.

Fransen die na terugkeer vanuit een door het zikavirus getroffen regio moeten vier weken wachten alvorens ze bloed mogen doneren. Dat zei de Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine zondagmiddag.

Vlamingen die binnen Europa gereisd hebben kunnen in principe zonder probleem of wachttijd bloed, plasma of plaatjes geven. Mensen die buiten Europa of naar de Canarische Eilanden gereisd hebben, moeten wel wachten.

Vragenlijst invullen

‘Als je op reis bent geweest in landen van Centraal- en Zuid-Amerika en Mexico, en als je daar in primitieve woningen, de jungle of aan de rand van krottenwijken gelogeerd hebt, of als je daar langer dan 6 maanden verbleven hebt, dan geldt er een wachttijd van 6 maanden’, aldus het Rode Kruis Vlaanderen.

Elke potentiële bloeddonor moet sowieso een uitgebreide vragenlijst invullen en zeker aangeven waar hij of zij op reis is geweest.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in