Club Brugge wint voor tweede keer in een week van rivaal AA Gent
Foto: belga
Februari is tot nu toe de maand van Club Brugge: nadat het woensdag AA Gent uit de beker knikkerde, versloeg het ook in de Jupiler Pro League de regerende landskampioen. Lior Refaelov zorgde vanop de stip voor de 1-0 eindstand. Club telt nu evenveel punten als Gent en is leider.

Er werden heel wat vuurtjes gestookt voor de topper tussen Club Brugge en AA Gent, maar wat de nacht voor de wedstrijd gebeurde in het Jan Breydelstadion was ongezien: supporters van AA Gent drongen het stadion binnen en bekladden palen en tribunes met blauwe verf.

Om maar te zeggen: dit zou een duel op het scherp van de snee worden. Zelfs Michel Preud’homme week af van zijn geliefde rotatiesysteem en zette dezelfde elf spelers die eerder deze week datzelfde Gent uit de beker trapten op het veld. Zijn collega Hein Vanhaezebrouck zette Thomas Foket op de bank, Rafinha mocht starten.

Veel sfeer, weinig spektakel

Wie op spektakel gehoopt had, kwam bedrogen uit. AA Gent had het meeste balbezit, maar Club Brugge had zich goed georganiseerd en ving de bezoekers hoog op. Voetballen was moeilijk voor de Buffalo’s en Depoitre was daar de exponent van. Engels speelde sterk en gunde de spits geen centimeter ruimte.

Niet dat Club Brugge wel tot uitgespeelde kansen kwam. Enkele schoten zoefden naast en Meunier zette Diaby op weg naar Sels. De spits kapte zijn mannetje uit, maar besloot te zwak. Aan de andere kant van het veld zorgde Dejaegere voor gevaar, maar in plaats van voor te zetten probeerde hij zelf te scoren. Zijn poging belandde in het zijnet.

Refaelov

Een kwartier in de tweede helft volgde het moment van de match. Izquierdo ging over het been van Neto, Club Brugge kreeg een strafschop. Lior Refaelov knalde hard en precies binnen: 1-0 en ontlading op de tribunes.

Gent had het moeilijk en vond geen antwoord op de Brugse tactiek. Toch was het nog dicht bij een goal. Butelle redde eerste goed op een poging van Asare, maar was bij kansloos op de rebound. De bal leek binnen te gaan, maar dat was buiten reddende engel Laurens De Bock gerekend: hij kopte de tweede inzet van Asare weg. Ook de intussen ingevallen Foket had de gelijkmaker aan de voet, maar hij trapte naast de bal. Ook Club Brugge kreeg nog kansen via Engels en de ingevallen Jelle Vossen. Die laatste kwam moederziel alleen voor Sels, maar verslikte zich in zijn dribbel. Met andere woorden: de fans van beide teams hadden nog enkele zenuwslopende minuten voor de boeg. Gent drong fel aan, maar vond telkens

Twee leiders

In de stand springt Club Brugge over AA Gent naar de eerste plaats. Beide ploegen tellen 52 punten, maar Club heeft een wedstrijd meer gewonnen. Anderlecht is derde met 48 punten, Oostende volgt op een ruime afstand en heeft 40 punten.

Te onthouden

Laurent Depoitre zat de hele match in de achterzak van Bjorn Engels.

Hoogtepunten

11’ - Lior Refaelov met de hoekschop voor Club Brugge. De bal wordt kort genomen. Via een aantal tussenstations komt de bal bij De Bock. De linksachter haalt uit richting doel, maar zijn schot gaat over en naast.

22’ - Mooie combinatie tussen Kums en Dejaegere. De voorzet van de gouden schoen is lang onderweg. Toch bereikt hij Asare die het in de volley probeert. De bal gaat over.

43’ - Goeie bal van Meunier richting de diep lopende Diaby. De spits zoekt naar zijn linker, maar besluit te zwak.

57’ - Izquierdo gaat in de zestien over het van Neto been en Delferière wijst terecht naar de stip. Sels gaat naar de goede hoek, maar Refaelov scoort.

68’ - Eerst gaat Butelle goed plat op een schot van Asare. In de rebound wordt een poging van diezelfde Asare van de lijn gered door De Bock.

82’ - Engels duikt op voor de neus van Sels, maar die kan het leer onschadelijk maken.

84’ - Goeie combinatie van de bezoekers. Foket lijkt de 1-1 aan de voet te hebben, maar hij trapt naast de bal.

88’ - De thuisploeg met een goed uitgevoerde counter. Vossen heeft de 2-0 aan de voet, maar Sels redt de Gentse meubelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in