Als je het internet mag geloven, kan je een vuile microgolfoven in geen tijd weer proper krijgen met een paar schijfjes citroen in een kommetje water. Maar werkt deze truc ook echt?

Het is misschien herkenbaar: aan twee wanden van de microgolfoven kleeft iets bruins van onbekende oorsprong en u krijgt het er niet meer af.

Geen probleem zo erg of er bestaat een trucje voor om het – in dit geval hopelijk ook letterlijk – op te lossen. Schijfjes citroen in een kommetje water drie minuten op de hoogste stand laten draaien, en de microgolfoven ziet er weer als nieuw uit, belooft zo’n huis-tuin-en-keukenmiddeltje te zijn.

Baat het niet, dan schaadt het niet, denken we, en we laten de schijfjes citroen enkele rondjes op 900 watt draaien.

Dat het zure het vet aanvalt, klinkt aannemelijk, en proper ruikt het alvast snel, zelfs nog met de deur toe. Een heerlijke, warme citroengeur vult de keuken. Maar het oog wil ook wat, en dat wordt helaas niet bediend. We gaan met een keukenpapiertje over de vuile wand en de vlekken blijven waar ze zaten. Er blijft zelfs niets op ons vel achter. Waarschijnlijk zitten de vlekken er al te lang, en de verse die de ovenschotel net nog maakte, was je met water alleen zonder moeite weg. 

Conclusie: Dit trucje vergt dus een heel precieze timing: voor vlekken die al te hard zijn opgedroogd, werkt het duidelijk niet (meer). En verse vlekken was je toch gewoon met een sponsje, wat water (en desnoods wat schoonmaakmiddel) weg? Heb je vetvlekken daar ergens tussenin, dan kun je het altijd eens met een citroen proberen. Al was het voor de frisse geur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in