Mathieu van der Poel heeft de Aardbeiencross in Hoogstraten gewonnen, de voorlaatste manche in de Superprestige. De Nederlandse kampioen haalde het na een knap en spannend duel van man-tegen-man met Wout Van Aert. Door die tweede plaats is de eindzege in de Superprestige wel zo goed als binnen voor de wereldkampioen.

Veldrijden op Sportwereld.be

Als Wout van Aert de Superprestige wint, dan behaalt hij de legendarische Grand Slam: winst in alle kampioenschappen en alle klassementen. Hoewel hij al vier van de vijf verreden manches had gewonnen, lagen Kevin Pauwels (drie puntjes minder) en Sven Nys (vijf punten minder) voor de start in Hoogstraten nog op de loer. Met enkel nog de slotmanche in Middelkerke volgende week, moest Van Aert dus nog vol aan de bak.

Snelle start Meeusen

Het was echter Tom Meeusen die de beste start nam samen met de twee broertjes Van der Poel. Van Aert, Nys en Pauwels begonnen behoudend terwijl voorin Nederlands kampioen Mathieu van der Poel er de pees oplegde. Van de rugpijn waar hij de voorbije week mee sukkelde was nog weinig te merken.

De WK-feestjes waren echter ook duidelijk verteerd bij Van Aert, die al snel de sprong naar voren maakte. Van Aert en Van der Poel namen samen resoluut de koers in handen, Meeusen beet zich no lang vast in hun wiel maar moest halfweg de twee jonge krachtpatsers laten rijden. Nys volgde als zevende op een halve minuut, Pauwels volgde op 20 seconden van de Balenaar.

Van Aert en Van der Poel: man-tegen-man

Voorin trok Van der Poel enkele keren fors door maar op de balkjes liep het bijna mis en verspeelde hij zijn voorsprong. De Nederlander bleef echter beuken en op vier ronden van het einde moest Van Aert opnieuw passen.

Op karakter knokte de Belgische kampioen echter terug en een ronde later kwamen de twee kemphanen weer bij elkaar. Van der Poel bleef Van Aert bestoken maar geraakte pas in de slotronde definitief weg. Van der Poel versaagde niet en kwam net als vorig jaar solo aan. Van Aert werd tweede en Meeusen knap derde.

Nys zag een knappe inhaalrace beloond met een vierde plaats, Pauwels kwam nooit in het stuk voor en werd elfde.

Grand Slam bijna binnen

Nys springt zo over Pauwels naar de tweede plek in de Superprestige, op zeven punten van Van Aert. Met enkel nog de slotmanche in Middelkerke volgende week (13/2) op het programma, lijkt de Grand Slam Van Aert dus niet meer te kunnen ontsnappen. Enkel Nys lijkt volgende week zaterdag nog voor (een beetje) spanning te kunnen zorgen. Er vallen zoals altijd 15 punten te verdienen voor de eerste, 14 punten aan de tweede, 13 punten aan de derde, enzovoort.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned/BKCP-Corendon) in 1:00:26
2. Wout van Aert op 0:17
3. Tom Meeusen 0:54
4. Sven Nys 1:22
5. Laurens Sweeck 1:40
...
11. Kevin Pauwels 2:53

Stand:

1. Wout van Aert (Lille/Vastgoedservice-Golden Palace) 94 punten
2. Sven Nys 87
3. Kevin Pauwels 82
4. Lars van der Haar (Ned) 77
5. Klaas Vantornout 61