Belgen tonen zich op Grand Slam judo van Parijs: Mansour en Nikiforov kloppen toppers
Foto: BELGA

Lola Mansour mag de Grand Slam judo van Parijs met opgeheven hoofd verlaten. Ze vocht twee uitstekende kampen en ging met slechts één strafpunt onderuit tegen de Nederlandse nummer één van de wereld Kim Polling.

Kim Polling is synoniem voor explosiviteit, genialiteit, kracht en techniek. Met die wapens werd ze al drie keer Europees kampioen, won ze tweemaal de Masters en pakte ze brons op het WK 2013 in Rio de Janeiro. Toch was dit voor de 22-jarige Mansour geen reden om haar in de tweede kamp van de Grand Slam van Parijs bevreesd tegemoet te treden. Gesterkt door de overwinning met houdgreep tegen de oersterke Marokkaanse Assmaa Niang (WR 16) in de eerste ronde, trok ze onvervaard ten strijde tegen Polling. Het werd een zeer evenwichtige kamp waarin ze na twee minuten zelfs een kans op scoren afdwong maar even later liep ze dan toch een strafpunt op, die besliste over de zege.

“Ik hou een bijzonder goed gevoel over aan Parijs”, lachte Mansour bij het binnenkomen van de mixed zone. “In de twee kampen heb ik duidelijk laten zien dat ik opnieuw progressie heb gemaakt. Nu is het kwestie om eens een beetje geluk te hebben bij de loting om een medaille op dit niveau binnen te kunnen halen. Vandaag was die loting alvast geen cadeau maar ik heb het goed gedaan, ik dacht dat iedere match een finale was.”

Toma Nikiforov subliem voorbij Europees kampioen maar dan onderuit

Na een schitterende zege tegen de Nederlandse Europees kampioen Henk Grol heeft Toma Nikiforov (-100 kg) bij de mannen zijn volgende kamp verrassend verloren. Hij ging onderuit tegen de Azeri Elkhan Mammadov en werd zo uit het toernooi gewipt.

De kamp tegen Mammadov (WR 20) duurde welgeteld 26 seconden. Nikiforov (WR 8) zette een aanval in maar de Azeri counterde goed en scoorde. Eerst kende de scheidsrechter op de mat waza-ari toe maar toen de tafeljury de beelden herbekeek werd die waza-ari omgezet voor een beslissende ippon. Totaal ontgoocheld liep Nikiforov naar de kleedkamers, de teleurstelling was te groot voor een reactie.

Nikiforov had zowat een uur nodig om van zijn nederlaag te bekomen maar was daarna zeer kritisch voor zich zelf: “Ik maakte een domme tactische fout en dat betaal je cash in het judo bij de senioren. Ik wist hoe ik Mammadov moest aanpakken en toch speelde ik volledig in op zijn type judo”, deed hij zijn wedstrijdverhaal.

“Ik weet dat ik zijn mouw moet wegdrukken maar ik deed wat hij het liefste heeft: zijn mouw naar mij toe trekken. Op die manier kon hij mij werpen. Ik verwachtte onmiddellijk een ippon, ook al stond er eerst een waza-ari op het scorebord. Dit is judo. Elk foutje wordt onverbiddellijk afgestraft. In tennis bijvoorbeeld krijg je nog een aantal games om iets recht te zetten; in onze sport niet.”

Eerder op de dag had Nikiforov nog uitgepakt met een heuse stunt. De eerste minuut van het duel tegen Henk Grol (WR 14) was volledig voor de Nederlander, die ook met waza-ari op voorsprong kwam en zo halverwege op de overwinning leek af te stevenen. Maar vanaf dan begon Nikoforov zich in de wedstrijd te knokken en een minuut voor tijd kon hij zo ook een waza-ari laten optekenen. Toch stond hij met twee strafpunten nog in het verlies. Maar een halve minuut voor het einde kwam hij met yuko defintief op voorsprong en uit die actie putte hij een armklem waardoor de Nederlander tot opgave werd gedwongen.

Zieke Roxane Taeymans overleeft eerste ronde niet

Een niet van oor- en keelontsteking herstelde Roxane Taeymans (-70 kg) overleefde de eerste ronde niet. Zij verloor met waza-ari van de Hongaarse Szabina Gercsak. In dezelfde gewichtsklasse won Lola Mansour wel verrassend van de sterke Marokkaanse Assmaa Niang.

Taeymans (World Ranking 38) liep tegen de 19-jarige Hongaarse wereldkampioene bij de junioren Gerscsak (WR 42) na iets meer dan een minuut een waza-ari op. De rest van de kamp was onze landgenote de meest aanvallende maar ze kwam niet tot scoren. "Ik was de kamp gestart met de mindset van altijd: het gevecht winnen", reageerde Taeymans (24). "Maar toen ik een aanval van de Hongaarse wilde counteren, loste ik haar mouw en zo kon zij de waza-ari scoren. Misschien miste ik door mijn ziekte en de antibiotica toch dat tikkeltje kracht om de mouw van mijn tegenstrever vast te kunnen houden."

Taeymans reist zondagavond al naar huis en laat zo de stage van Parijs links liggen. "Ik ben niet alleen ziek en hoor bijna niets door de ontsteking op mijn oren maar bloedonderzoek heeft ook aangetoond dat ik opnieuw een tekort aan ijzer heb. Ik ga dus deze week vooral rusten en proberen mijn ijzergehalte in het bloed op te vijzelen om zo klaar te zijn voor de Grand Prix van Düsseldorf, die binnen twee weken op het programma staat".

Foute arbitrage nekt Joachim Bottieau

Joachim Bottieau werd dan weer in de tweede ronde uitgeschakeld toen hij in de Golden Score tegen de Rus Ivan Vorobev onterecht een strafpunt kreeg. De arbitrage in Parijs is al voor de tweede dag op rij ondermaats.

Bottieau (World Ranking 25) won zijn eerste duel van de dag met yuko van de Est Kristjan Toniste (WR 220) en was in het volgende tegen Vorobev (WR 22) zonder twijfel de meest aanvallende. Hij kwam jammer genoeg niet tot scoren maar toen hij bij het ingaan van de laatste minuut op voorsprong stond - na een strafpunt voor Vorobev - leek de buit binnen. Hij plaatste nog een paar mooie aanvallen en bij de laatste leek hij een yuko af te dwingen maar kreeg in de plaats een strafpunt achter zijn naam. Op die manier kwam het tot een Golden Score. Daarin bleef Bottieau aanvallen maar opnieuw kreeg hij een strafpunt en verloor zo de kamp.

"Ik begrijp er niets van", reageerde hij na afloop. "De Rus heeft alleen verdedigd. Dit is geen correcte arbitrage. Dit trekt een lelijke streep door mijn rekening. Ik had gehoopt in 2016 snel goede resultaten te boeken om zo zeker te zijn van de kwalificatie voor de Spelen van Rio maar in Cuba op de Grand Prix van Havana is het niet gelukt en vandaag hebben de scheidsrechters roet in het eten gegooid."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in