Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick Step) heeft zondag de vijfde en laatste etappe in de 67e Ronde van Valencia (Spa/2.1.) op zijn naam geschreven. De Nederlander Wout Poels (Sky) is de eindwinnaar.

Wielrennen op Sportwereld.be

Vandenbergh ging in het slot in de aanval en kreeg het gezelschap van Mirco Maestri. De renner van Etixx-Quick Step ontdeed zich even later van de Italiaan en bleef uit de greep van het jagende peloton, zelfs al bevond er zich een plastic zak aan zijn achterwiel. Na 120,6 km kwam Vandenbergh juichend over de streep in Valencia. Hij liet de Nederlanders Dylan Groenewegen en Raymond Kreder achter zich. Jonas Van Genechten werd vijfde. Het is de eerste keer sinds 2007, in de Ronde van Ierland, dat meesterknecht Vandenbergh zelf nog eens kon winnen.

De leiderstrui van Wout Poels kwam niet meer in gevaar. De Nederlander, die dit jaar in de Ronde van Valencia twee etappezeges boekte, volgt op de erelijst Ruben Plaza op. Die was in 2008 de eindwinnaar, waarna de rittenkoers van de wedstrijdkalender verdween.

 

"Ik probeerde niet aan het peloton te denken"

Na Dries Devenyns vorige week in de GP La Marseillaise zorgde Vandenbergh voor de tweede Belgische profoverwinning van dit seizoen.

“Ik kwam goed in vorm naar hier”, verklaarde de Oost-Vlaming na afloop. “Toen we aan die lokale rondjes begonnen, zei ik tegen mezelf: ‘Ik heb niets te verliezen als ik mijn kans waag’. Ik probeerde niet aan het peloton te denken, ging tot het uiterste en uiteindelijk kreeg ik loon naar werk. Het is bijzonder om te winnen en dit geeft ook vertrouwen voor de rest van het voorjaar, temeer ook omdat het zo lang geleden was dat ik nog eens mocht juichen (augustus 2007, nvdr.).”