AA Gent-supporters verven doelpalen Jan Breydel-stadion blauw-wit
Foto: Guillaume Maebe in Brugge
Supporters van AA Gent zijn afgelopen nacht het Jan Breydel-stadion binnengedrongen en hebben de doelpalen blauw en wit geschilderd. Ook de tribunes van de Brugse spionkop werden met blauwe verf bespoten. Het vandalisme paste in de verhitte aanloop naar de topper tussen Club Brugge en AA Gent.

Volg de topper tussen Club Brugge en AA Gent LIVE vanaf 14u30

"Enkele vandalen drongen deze nacht binnen in het Jan Breydelstadion en bekladden er de Noord-Tribune", klinkt het bij Blauw-Zwart. Zo zouden er ook stickers op de stoeltjes van de Brugse spionkop gekleefd zijn en werd er blauwe graffiti op de muren gespoten. Toen ze bij Club Brugge doorhadden wat er gebeurd was, werden de palen afgeschuurd. Het lukte echter niet om alle verf en graffiti uit de rest van het stadion te verwijderen, zodat er nog steeds blauwe vlekken te zien zijn op de tribunes. 

No Sweat No Glory

 De actie zou het werk zijn van supporters van AA Gent, zondagnamiddag in Jan Breydel de opponent van Club Brugge in de topper van de 25e speeldag in de Jupiler Pro League. "De anti-Club slogans werden door ons onderhoudsteam ondertussen verwijderd. Club wil alle supporters oproepen om er een enthousiaste maar respectvolle voetbalnamiddag van te maken en op een positieve manier te supporteren. Afgelopen woensdag hebben we getoond hoe het moet. No Sweat No Glory", aldus Club.

Club bekijkt momenteel of de camerabeelden -als die al aan stonden- iets opleverden. Een klacht tegen onbekenden nadien is een mogelijkheid, maar is nog voorbarig dus.

Gemoederen verhit

Het moge duidelijk zijn dat de spanning te snijden is voor deze 'Slag om Vlaanderen'. Club Brugge zette woensdag nog de landskampioen opzij in de halve finale van de Beker van België. Donderdag waren het de Bruggelingen die de Gentenaars plaagden na de bekerzege door op sociale media uit te pakken met de zege en de kwalificatie voor de bekerfinale.

Zelfs Club-coach Preud'homme was uitzinnig na de zege, Gent-coach Vanhaezebrouck van zijn kant was niet te spreken over de manier waarop de Bruggelingen mochten spelen van de ref en zette meteen druk op de scheidsrechter voor de topper van vandaag.

 “De scheidsrechter heeft afgelopen woensdag de voetballende ploeg onvoldoende beschermd", aldus Vanhaezebrouck op de perscondferentie vrijdag. "Verbist floot te weinig overtredingen van de thuisploeg en trok te weinig gele kaarten. Op een bepaald moment werd Brecht Dejaegere zuiver op de achillespees getrapt. Iedereen in het stadion kon zien dat dat een gele kaart was, maar als je dan als ref niet ingrijpt dan weet je dat spelers van Club Brugge beseffen dat ze mogen doorgaan met hun aanpak. Ik had trouwens op voorhand voorspeld dat het eerste foutje van een speler van ons meteen een gele kaart zou opleveren. En zo geschiedde. Wij staan met onze ploeg voor positief voetbal, maar werden benadeeld ten opzichte van de ploeg die vooral afbrak.”

Vanhaezebrouck was ook niet te spreken over de manier waarop de spelers en de entourage van Club Brugge probeerde de scheidsrechter te beïnvloeden. “‘Bij elke vermeende fout van ons stormde de hele ploeg van Club, de kapitein voorop, naar de ref. Zelfs de kine van Club Brugge stond geregeld op het veld. Bij bepaalde ploegen is dat er blijkbaar ingeslepen. Wij zijn zo niet. En we zullen dat ook niet veranderen.” 

De toon was meteen gezet, de gemoederen verhit. AA Gent zakt als leider af naar het Jan Breydelstadion, met drie puntjes voorsprong op... Club Brugge.