Verhuisfirma’s gespecialiseerd in het traject Brussel-Parijs, terroristen en militairen van allerlei pluimage, Femke Van Den Driessche, Laurent, Fabiola of Maggies suikertaks. De 'losse groepen', individuele carnavalisten of kleine groepjes Aalstenaars, maken opnieuw hun naam waar als 'peper en zout' in de 88ste zondagsstoet op Aalst Carnaval. Dat blijkt uit een rondgang op de plaats waar de stoet wordt gevormd.

Na de traditionele opening door de Aalsterse Gilles, gevolgd door de stadsreuzen en het Ros Ballatum, is de 88ste carnavalsstoet van Aalst zondagmiddag om 13 uur vertrokken. Het eerste hoogtepunt is alvast de wagen van waaruit Prins Carnaval Dennis De Wolf het publiek begroet.

4.000 carnavalisten

Aan de stoet nemen dit jaar 45 kleine groepen deel, 18 middelgrote groepen en 12 grote groepen goed voor 2.500 carnavalisten. Het echte 'peper en zout' is opnieuw terug te vinden bij de 205 'losse groepen', goed voor 1.400 carnavalisten die met beperkte middelen de spot drijven met actuele thema’s.

Onder andere te zien: een verdwaalde foto “uit sympathie” aan de zondag overleden charmezanger Eddy Wally, Prins Laurent die met zijn dotatie naar de Colruyt gaat, de ‘mechanische doping’ van Femke Van Den Driessche waar Volkswagen misschien voor iets tussenzit, terroristen en militairen van allerlei pluimage, het rijdend café Allah-Ak ‘bar’, de erfenis van Fabiola ‘die naar Congo gaat’, het Oiljsters Comité Anti Droiging (OCAD) en Maggies suikerkas.

Ook de kleine groepen spelen in op actualiteit, met verhuisfirma’s gespecialiseerd in bewegingen van Brussel naar Parijs, een delegatie uit ‘Mollenbeek’, de ‘love boat’ van Nichole en Hugo of Samson zoekt Worst.

"Gerts nieve mokke"

Bij de groepen met grotere wagens worden onder meer televisieprogramma's op de korrel genomen. K3 mocht niet ontbreken, de Aalsterse carnavalisten vragen zich af wie Gerts 'nieve mokke' wordt. Ook The Sky is the Limit moest het ontgelden: elite-Aalsternaars delen hun fortuin uit aan het gewone volk.

De 'Pornospar', 'Sparma' en 'Dolle Pret in de Superette' verwijst dan weer naar de pikante filmpjes die een superette-uitbaatster na sluitingsuur in haar zaak opnam.

Premier Michel en ministers Reynders en De Block rijden op kippen 'we laten ons niet pluimen'. Ook de internationale politiek duikt op. Het vluchtelingenthema keert enkele keren terug, onder meer met 'Dozje (burgemeester D'haese) maggek overveiren?', verder nog de Griekse crisis en bondskanselier Merkel die herhaalt 'wir schaffen das'. 

Verder passeren veel lokale dossiers de revue, dikwijls insiderkwesties onder carnavalisten, maar ook ruzies in het stadsbestuur of de 'immobiliteit' en infrastructuur van de stad. 

Wanneer de laatste groepen terugkeren naar het stalplaats, allicht rond 21 uur, worden de punten van een jury verzameld en verwerkt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. Maandagavond weten de kleine, middelgrote en grote groepen welk deel ze van de prijzenpot krijgen.

Tienduizenden toeschouwers

Op de Grote Markt en het Statieplein staan tribunes opgesteld waarop in totaal meer dan 650 genodigden kunnen plaatsnemen en langs het zes kilometer lange parcours zullen tienduizenden toeschouwers postvatten. De verschillende stadsdiensten, de hulpdiensten en het Feestcomité staan paraat om het driedaagse feest in goede banen te leiden.

Bezoekers van de stoet kunnen hun auto gratis kwijt op een pendelparking aan het Wijngaardveld en aan indrustriezone III Erembodegem. Er is er een parkeergeleidingssysteem met gratis pendelbussen van De Lijn tussen 12 en 22 uur.

Geluidsmetingen

De stad zal ook dit jaar toezien op het respecteren van de geluidsnormen tijdens de stoet. De groepen die meelopen in de stoet, zullen dan ook aan geluidsmetingen onderworpen worden.

Er wordt ook extra ingezet op afvalbestrijding. Langs de route van de stoet worden ongeveer 100 tijdelijke afvalbakken geplaatst. Die worden meteen na de doortocht weggenomen en teruggeplaatst voor de stoet van maandag. Daarnaast zullen er veertien grote vuilnisbakken geplaatst worden verspreid over de feestzones.

Om Aalst carnaval veilig te laten verlopen, worden vandaag 258 agenten ingezet.

Alle hens aan dek voor de afwerking van de carnavalswagens

Zaterdag was de stress in de carnavalswerkhallen bijna hoorbaar tijdens de finale afwerking van de carnavalswagens. De meeste carnavalisten willen toch ook graag nog een paar uurtjes gaan slapen vooraleer ze naar de stoet vertrekken, maar het werk moet wel af zijn.

Ramen en deuren dichtgetimmerd

Niet enkel in de werkhallen is er zaterdag nog naarstig getimmerd en geboord. Ook de handelaars hebben hun deel van het timmerwerk gedaan. Zij schermen massaal hun winkeletalages af voor onvoorzichtige feestneuzen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in