Amerikaanse regisseurs eren Iñárritu voor beste film van het jaar
Alejandro González Iñárritu Foto: AFP

Filmmaker Alejandro González Iñárritu heeft voor ‘The Revenant’ de prijs voor de beste film van het jaar gewonnen. Het is de tweede onderscheiding op een rij voor Iñárritu, en iedereen vraagt zich af: wat betekent dat voor de Oscars.

Het episch drama The Revenant heeft drie weken voor de Oscaruitreiking een belangrijke prijs gewonnen. De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu (52) kreeg zaterdagavond van de Amerikaanse regisseursfederatie de onderscheiding voor de beste film van het jaar voor de spannende western met Leonardo DiCaprio. Het is de tweede Directors Guild Award op rij voor Iñárritu, nadat hij vorig jaar al gewonnen had met de zwarte komedie Birdman.

Als beste documentaire haalde Cartel Land van Matthew Heineman het verrassend van de muziekdocu Amy. De prijs voor de regie van een debuutfilm ging naar Alex Garland voor Ex Machina

Graadmeter Oscars.

De prijzen van de Directors Guild of America worden beschouwd als de belangrijkste graadmeter voor de Oscars, die op 28 februari worden uitgereikt. De DGA-Awards werden tijdens hun 68ste editie in een meer dan vier uur durende ceremonie in elf categorieën uitgedeeld.

Naast Iñárritu en zijn crew waren vier andere regisseurs genomineerd: Adam McKay voor The Big Short, Tom McCarthy voor Spotlight, George Miller voor Mad Max - Fury Road en Ridley Scott voor The Martian. Afgezien van Scott zijn al deze regisseurs ook voor een Oscar genomineerd. Ze mogen ook de hoop koesteren om de Oscar voor beste film in de wacht te slepen.

De strijd in de belangrijkste Oscar-categorieën is dit jaar erg open. De financiële komedie The Big Short won de prijs van de producersfederatie PGA. De onderscheiding van de acteursvakbond SGA ging naar het mediadrama Spotlight. Met de zege van The Revenant zijn er nu definitief drie kansrijke kandidaten voor de Oscar van beste film.

De voorbije 30 jaar heeft de door de DGA uitverkoren regisseur in 25 gevallen ook de Oscar gewonnen. In de categorie televisie gingen de prijzen voor de beste dramaserie naar David Nutter voor de tiende aflevering van het vijfde seizoen van Game of Thrones en voor beste komedie naar Chris Addison voor een aflevering uit Veep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in