Meer dan 3.100 gevallen van zika bij zwangere vrouwen in Colombia
President Juan Manuel Santos. Foto: AFP

Het aantal zikabesmettingen bij zwangere vrouwen in Colombia is volgens de staatsleiding verder opgelopen. Er zijn intussen al 3.177 gevallen, zei president Juan Manuel Santos na een crisisvergadering met de gezondheidsdiensten in hoofdstad Bogotá. De autoriteiten hebben tot nu toe 25.645 zikagevallen geregistreerd.

Eind januari had het Colombiaanse ministerie van Gezondheid al een eerste stijging van 890 naar 2.116 gevallen in enkele dagen gemeld. Daarvan werden er toen via lab-onderzoek slechts 176 bevestigd. Colombia is na Brazilië het ergst door de uitbraak van het zikavirus getroffen land. Het virus verspreidt zich sinds weken razendsnel in Latijns-Amerika. Colombia houdt rekening met mogelijk 600.000 infecties bij deze uitbraak, zei Santos. In het Zuid-Amerikaanse land zijn echter nog geen schedelmisvormingen bij pasgeborenen gelinkt aan een zikabesmetting vastgesteld.

Het door muggen overgedragen zikapathogeen zou mogelijk bij een infectie van zwangere vrouwen een ernstige schedelmisvorming (microcefalie) veroorzaken bij hun baby’s. De kinderen komen met een te klein hoofd op de wereld, met meestal een psychische achterstand tot gevolg. Een bewijs dat het virus voor microcefalie verantwoordelijk is, is er nog niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in