Dag- en eindzege voor Chris Froome in Herald Sun Tour: “Heel bijzonder”
Foto: AFP

Chris Froome (Team Sky) is de eindwinnaar van de Herald Sun Tour. De Brit toonde zich de sterkste in de slotrit naar Arthurs Seat en soleerde naar de overwinning. Hij haalde het met 17 seconden voorsprong op de Australiërs Damien Howson (Orica-GreenEdge) en 21 op Jonathan Clarke (United Healthcare). Froome pakt ook de eindzege, voor ploegmaat Peter Kennaugh die tweede werd op 29 seconden.

In de slotrit wachtte de renners een lastige finale met drie keer de beklimming van Arthurs Seat, een klim van drie kilometer. Het was de Nieuw-Zeelander Joe Cooper die na de tweede beklimming in de aanval ging. Froome, tweede in de stand na ploegmaat Kennaugh, sprong mee in zijn wiel en het duo verzamelde heel snel een bonus van 20 seconden.

De laatste klim was er evenwel te veel aan voor Cooper die het tempo van Froome niet kon volgen. De tweevoudige Tourwinnaar keek niet om en snelde naar de zege en eindwinst. Goed voor zijn eerste overwinning op Australische bodem.

“Hard gewerkt in winter”

Froome toonde zich na afloop bijzonder blij met de overwinning. “Dit is toch wel bijzonder”, sprak hij. “Ik heb heel hard gewerkt de voorbije winter, vele kilometers getraind, wat niet altijd makkelijk was nu ik vader ben geworden en onze familie is uitgebreid. Ik moet mijn familie enorm hard bedanken voor de steun die ze me geven om mijn job te kunnen uitoefenen. Vandaag ging ik niet voor de eindwinst, maar toen Cooper in de aanval ging, besloot ik te counteren met het oog op het bergklassement. Mijn ploegmaten riepen me toe om voluit te gaan voor de dagzege en ook Peter, die tweede stond, gaf me zijn zege om in de aanval te gaan. We worden hier één en twee in het eindklassement en dat is een enorm mooie prestatie.”