De Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio werd door zijn rivalen stevig onder vuur genomen tijdens het laatste debat voor de voorverkiezing in New Hampshire.

De gouverneur van New Jersey Chris Christie schilderde Rubio af als onervaren. Bij vele stemmingen in de Senaat schitterde Rubio bovendien door zijn afwezigheid: 'Dat is geen leiderschap. Dat is spijbelen'.

‘Wanneer je president van de VS bent, wanneer je een gouverneur van een staat bent, lost de speech van dertig seconden die je vanbuiten hebt geleerd over hoe geweldig Amerika is geen enkel probleem op voor niemand’, zei Christie.

Ook Donald Trump en Jeb Bush richtten hun pijlen op een van hun grootste rivalen, die derde eindigde bij de eerste voorverkiezing in Iowa.

Voor het eerst leek Rubio het moeilijk te krijgen na zijn goede optredens in de zeven eerdere debatten. Maar hij verweerde zich wel. De senator uit Florida haalde bijvoorbeeld aan dat Christie bij de grote sneeuwstorm van onlangs niet onmiddellijk was teruggekeerd naar New Jersey.

Bush nam multimiljardair Trump op de korrel en betichtte hem van harteloze praktijken als ondernemer. 'Hoe sterk moet je zijn om een bejaarde vrouw haar grond af te pakken?', ging hij in de tegenaanval toen Trump beweerde dat Bush zich als 'sterke man' wil profileren.

Opvallend was ook dat Donald Trump pleitte voor ondervragingstechnieken die ‘erger dan waterboarding’ zijn. Jeb Bush zou dan weer Noord-Korea aanvallen indien nodig.

Het debat was het laatste voor de voorverkiezingen in New Hampshire volgende week. In de peilingen staat Donald Trump bovenaan, gevolgd door Marco Rubio en Ted Cruz. Voor Bush en Christie gaat het na hun uitermate slecht resultaat van de eerste voorverkiezing in Iowa nu dinsdag om hun politieke overleven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in