De Europese Unie vraagt met aandrang aan Turkije om de tienduizenden vluchtelingen die aan de Turkse grens vastzitten binnen te laten in het land. De vluchtelingen verblijven momenteel in kampen aan de Syrische kant van de grens. Turkije voorziet voedsel en tenten maar houdt voorlopig zijn grens dicht.

Turkije heeft een morele, zelfs een wettelijke, plicht om hen bescherming te bieden, verklaart de Europese buitenlandchef Federica Mogherini. Ze voegt eraan toe dat de EU Turkije financieel steunt, opdat het land ‘voldoende middelen en instrumenten heeft om mensen die asiel zoeken te beschermen en op te vangen’.

De EU en Turkije sloten in november een deal, waardoor Turkije 3 miljard euro krijgt om de vluchtelingen op de Turkse bodem opvang te bieden.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wijst op de plicht van Turkije. ‘Als ik de beelden van mensen aan de grens bekijk, wil ik benadrukken dat mensen die humanitaire hulp nodig hebben moeten binnengelaten worden.’

Turkije vindt zelf dat de vluchtelingen de grens niet hoeven over te steken, omdat ze voedsel en onderdak krijgen in Syrië. ‘Onze deuren zijn niet gesloten, maar op dit moment is er geen noodzaak om dergelijke mensen op te vangen’, aldus gouverneur Suleyman Tapsiz.

Turkije vangt momenteel al 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan eender welk ander land.

Ongeveer 35.000 Syriërs zijn in 48 uur tijd aan de grens aangekomen na een offensief van het Syrische leger tegen de rebellen in de buurt van Aleppo.