Noord-Korea heeft zondag, ondanks de waarschuwingen van de VS en Zuid-Korea, een langeafstandsraket gelanceerd. Volgens het land heeft de raket een satelliet in een baan rond de aarde gebracht, maar dat betwijfelt de VS. De VN-Veiligheidsraad heeft de Noord-Koreaanse lancering van een observatiesatelliet scherp veroordeeld.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie had zaterdag nog gemeld dat de lancering tussen 7 en 14 februari zou plaatsvinden, om zo een satelliet in een baan rond de aarde te sturen. De staatstelevisie meldde later dat de lancering gelukt was.

De internationale gemeenschap ziet in de satellietlancering echter een dekmantel voor een test met een ballistische raket, wat verboden is door VN-resoluties. De raket zou vanuit het noordwesten van het land zijn gelanceerd en over de Japanse eilanden van Okinawa zijn gevlogen.

Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten, de EU en de Navo veroordeelden de lancering van de langeafstandsraket en ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft Noord-Korea gevraagd om 'zijn provocatieve acties' te stoppen.

'Totaal onaanvaardbaar'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept op om gepaste maatregelen te treffen. De Japanse premier noemde de lancering dan weer 'totaal onaanvaardbaar', terwijl de Zuid-Koreaanse president verklaarde dat de lancering 'de wereldvrede bedreigt'.

Ban Ki-Moon betreurt het in een persbericht ten zeerste dat het land de VN-resoluties schendt. En ook China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft laten weten dat het de raketlancering betreurt. 'China betreurt dat Noord-Korea een raket wil lanceren ondanks de tegenstand van de internationale gemeenschap', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Spoedzitting

De VN-Veiligheidsraad kwam zondag om 17 uur Belgische tijd samen tijdens een spoedzitting om de lancering te bespreken. Die heeft - na een vergadering achter gesloten deuren - een verklaring die de raketlancering scherp veroordeelt unaniem ondertekend.

'De V-Raad gaat ook werk maken van een snelle goedkeuring van een nieuwe resolutie die de sancties tegen Pyongyang zal verzwaren', klonk het. Aan de resolutie wordt al weken gesleuteld.

De internationale gemeenschap beraadt zich momenteel bovendien nog steeds over hoe ze zal reageren op test met een waterstofbom die Noord-Korea naar eigen zeggen op 6 januari uitvoerde.