De Vlaamse charmezanger Eddy Wally is zaterdagavond om 23 uur overleden. Dat is bevestigd door zijn manager Hugo Colpaert. Hij werd 83 jaar.
Dat de gezondheid van Eddy Wally achteruit ging, was geen geheim. Wally, die op 12 juli 1932 in Zelzate geboren als Eduard Van De Walle, werd in maart 2011 opgenomen in het ziekenhuis met een hersenbloeding en verbleef sindsdien in het rusthuis. In 2012 nam hij afscheid van de Vlaamse showbizz, met een afscheidsconcert in Kortrijk.
De zanger spendeerde de feestdagen van 2015 nog in het ziekenhuis door een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan zijn maag. Eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.
Zijn dochter Marina maakt zich sterk dat het weer beter zou gaan met hem. ‘We hopen dat pa ook 2016 overleeft’, klonk het. Eddy Wally zelf liet de laatste tijd ook geregeld optekenen dat hij ‘bij Mariëtje wou zijn’, zijn vrouw die in oktober 2012 overleed.
Wally overleed aan de lichamelijke gevolgen van zijn hersenbloeding. Volgens zijn manager heeft de zanger afscheid kunnen nemen van zijn geliefden en heeft hij enkele dagen voor zijn dood nog uitgedrukt dat hij gelukkig was. Het gemeentebestuur van Zelzate opent maandagmorgen een rouwregister. Zaterdag wordt hij begraven.
Carrière
Als tiener ging Eddy Wally na de dood van zijn vader aan de slag als textielarbeider in de weverij Sas van Gent. Jarenlang was hij de uitbater van het feestpaleis ‘Paris-Las-Vegas’ en hij verkocht ook handtassen op lokale markten.
In 1966 neemt hij zijn eerste nummer op, geproduceerd door de Nederlandse producer Johnny Hoes. Chérie wordt een grote hit en staat acht weken lang in ons land op de nummer één in de hitparade. Daarna volgden nog andere hits, zoals 'Ik spring uit een vliegmachien'.
Eddy Wally treedt op in zowat alle Europese landen, maar trekt ook naar de Verenigde Staten, de toenmalige Sovjet Unie, China India, Egypte en Cuba. In totaal heeft hij meer dan vijfhonderd nummers opgenomen. ‘Gewéldig’, ‘wauw’, ‘onvoorstelbaar’ en ‘oh my god’ gebruikte hij voortdurend als stopwoorden.
Vorig jaar zond Vier nog een pakkend portret uit van Eddy Wally in Kroost. Daarin had hij ook een antwoord klaar voor iedereen die met hem zou gelachten hebben tijdens zijn carrière.
Gent kroonde hem als allereerste ‘ereburger van de Gentse Feesten’. In Zelzate staat een standbeeld van Eddy Wally met als opschrift: ‘Ode aan Eddy Wally - The voice of Europe’.