Luca Brecel bereikt mijlpaal door zich te plaatsen voor finale German Masters
Foto: PN
Luca Brecel (WS-36) heeft zich zaterdagavond in Berlijn als eerste Belg in de geschiedenis voor de finale van een full rankingtoernooi geplaatst. In de halve fnales van het German Masters nam de 20-jarige Limburger met 6-3 de maat van Kyren Wilson (WS-24).

Brecel nam snel een 3-0 voorsprong, maar ging dan de foutjes opstapelen en liet zijn Engelse tegenstander terug in de wedstrijd komen. Verder dan 4-3 liet Brecel het echter niet komen.

"Komt niet vanzelf"

"Het is een grote eer om als eerste Belg in de finale te staan", reageerde een glunderende Brecel. "Dit is een droom die waarheid wordt. Het afgelopen jaar was ik heel constant en heb ik veel aan ervaring gewonnen. Toen ik zestien à zeventien jaar was had ik hoge verwachtingen. Het was frustrerend dat die dan niet uitkomen. Met het ouder worden ga je beseffen dat het allemaal niet vanzelf komt."

"Tegen Wilson leverde ik geen hoogstaande prestatie, maar winnen is het belangrijkste. Je kan even goed een superwedstrijd spelen en de boot ingaan. Het was ook de eerste keer dat ik voor 2.500 toeschouwers speelde en dat maakt toch wel indruk op een mens. Desondanks won ik de eerste drie frames. Vanaf het vierde frame ging het licht even uit en maakte ik te veel fouten. In het zesde frame kon ik dankzij een 67 break opnieuw twee frames voorsprong nemen en dat was belangrijk. Kyron moest achtervolgen en ook hij liet steken vallen. Eén feit is zeker, om te winnen zal ik het zondag beter moeten doen. Ik heb wel een voordeel, de Belgische supporters en het Duitse publiek staan volledig achter mij, toch een extra troef."

Martin Gould

Zondag kan Brecel als eerste speler van het Europese vasteland een full ranking winnen. Hij is pas de tweede Europese finalist die niet de Britse of de Ierse nationaliteit heeft. De eerste was de Maltees Tony Drago, in 1997 runner-up in het International Open. In de finale staat hij dan tegenover de 34-jarige Engelsman Martin Gould (WS-20). Die schakelde zaterdagnamiddag de Schotse voormalige wereldkampioen Graeme Dott (WS-25) met 6-2 uit.

Ook Gould won nog nooit een full rankingtoernooi. In 2011 was hij wel runner-up in de Players Championship Grand Final en eerder dit seizoen in het Australian Open. Brecel verloor zijn vorige twee ontmoeteningen met Gould. Dat gebeurde beide beide keer in een PTC-toernooi (4-3 in 2010, 4-1 in 2011).

80.000 euro

De finale wordt naar een best of 17 gespeeld. De eerste sessie start om 14 uur, de avondsessie om 20 uur. De winnaar steekt 80.000 euro op zak, voor de runner-up is er 35.000 euro weggelegd. Meteen zal dat Brecel ook een mooie sprong op de wereldranglijst opleveren. Als hij de finale verliest wordt hij 28e op de Order of Merit, bij winst wordt hij de nummer 20 van de wereld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in