Saverys koopt luchtvaartactiviteiten TNT
Marc Saverys, topman van CMB, krijgt via dochterbedrijf ASL ook de luchtvaartactiviteiten van TNT in handen Foto: Marc Herremans - Corelio

Het Nederlandse koerierbedrijf TNT verkoopt zijn luchtvaartactiviteiten aan ASL Aviation Group, een dochterbedrijf van de Antwerpse rederij CMB. De verkoop gaat door eens de overname van TNT door het Amerikaanse FedEx is afgerond. Een overnameprijs is niet meegedeeld.

Enkele jaren geleden poogde ASL al eens TNT’s luchtvaarttak over te nemen.

De verkoop van de luchtvaarttak is een voorwaarde voor de overname van TNT door het Amerikaanse FedEx. ASL neemt alle activiteiten van TNT Airways and Pan Air Líneas Aéreas over, zodra die transactie is afgerond. Alle werknemers verhuizen daarbij naar ASL en volgens TNT zullen er geen gevolgen zijn voor de dienstverlening van TNT.

Het logistieke knooppunt van TNT in Luik is geen onderdeel van de deal, maar wordt opgenomen in het nieuwe fusiebedrijf van TNT en FedEx.

ASL is een internationaal luchtvaartbedrijf, met hoofdkantoor in Dublin. De Compagnie Maritime Belge (CMB) van topman Marc Saverys heeft momenteel 51 procent in handen. De overige 49 procent zit bij 3P Air Freighters, een leasingbedrijf voor vliegtuigen uit Dublin.

In 2012 verkocht TNT de luchtvaarttak al eens aan ASL. Maar die deal was, gelijkaardig aan de huidige deal, voorwaardelijk aan de fusie tussen TNT en UPS. Omdat de Europese Commissie die fusie verwierp, werd ook de verkoop van de luchtvaarttak afgeblazen.

De Europese Commissie zag begin dit jaar geen bezwaren in de overname van TNT door FedEx. De twee bedrijven wachten nu nog op groen licht van toezichthouders elders. Ze verwachten hun deal in de eerste helft van dit jaar te kunnen afronden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in