RECEPT. Ovenschotel met wintergroenten
Foto: piet de kersgieter
Een recept van Laurens De Meyer uit het boek 'Dagen zonder vlees', waarin bekende koks zoals Jeroen Meus, Peter Goossens, Michaël Vrijmoed en Sofie Dumont hun favoriete vegetarische recepten delen.

Ingrediënten (voor vier personen):

6 bloemig kokende aardappelen
2 rode bieten
2 pastinaken
½ knolselderij
2 aardperen
2 dl melk
50 g boter
125 g verse geitenkaas
Paneermeel
1 rolletje gerijpte geitenkaas
100 ml room
Winterpostelein
Enkele gehakte walnoten
2 el rozijntjes
4 el olijfolie
1 el balsamicoazijn
Peper en zout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Schil en kook de aardappelen gaar.

3. Schil intussen de overige groenten en snijd ze in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm.

4. Doe ze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en gaar ze in de oven op 180 °C gedurende 30 à 40 minuten. Roer af en toe of besprenkel met extra olijfolie indien de groenten te sterk kleuren.

5. Pureer de gare aardappels met wat melk, boter, peper en zout. Warm ondertussen de room op en smelt er het geitenkaasje in. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

6. Haal de geroosterde groenten uit de oven en giet er de room-geitenkaasmengeling over. Dek af met de puree.

7. Snijd rondjes van de gerijpte geitenkaas en leg ze op de puree, bestrooi met een dun laagje paneermeel en besprenkel met wat olijfolie.

8. Plaats de schotel 20 minuten in de oven op 180 °C tot je een mooi knapperig laagje hebt.

9. Serveer met de postelein die je afwerkt met gehakte walnoten, een restje van de gerijpte geitenkaas, wat rozijntjes, olijfolie en balsamicoazijn.

 

'Dagen zonder vlees' van Alexia Leysen wordt uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts - 208 pagina's voor 24,95 euro