De politie krijgt tegen 2019 duizend extra agenten in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Dat heeft de federale regering op een persconferentie aangekondigd. Voor de uitvoering van het plan voorziet de regering driehonderd extra agenten voor het Brusselse.

Het zogenaamde Kanaalplan volgt op de aanslagen in Parijs, die ook met Brussel waren gelinkt, en de verhoogde terreurdreiging. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die liever van het federaal actieplan tegen gewelddadig extremisme en terrorisme spreekt, benadrukte dat het Kanaalplan voor Brussel in het federaal actieplan past. Daarvoor worden tegen 2019 1.000 extra politiemensen ingezet.

Driehonderd daarvan zijn voor acht gemeenten in het Brusselse voorzien, waaronder Molenbeek, Schaarbeek, Vilvoorde en Anderlecht. Voor de aanpak van radicalisme is een verschillende aanpak op verschillende niveaus nodig, zei Jambon. En daarvoor is een goede samenwerking noodzakelijk.

Het Kanaalplan is rond vier luiken opgebouwd: een preventief, administratief, politioneel en gerechtelijk luik. Een van de hoekstenen van het plan is te weten komen wie er precies in de gemeenten verblijft en waar. Teruggekeerde Syriëstrijders moeten beter opgevolgd worden en de illegale economie die terrorisme ondersteunt, zoals identiteitsfraude en wapenhandel, wordt aangepakt. Daarnaast wil de regering 'haarden van haatprediken' in de kiem smoren.

Staatsveiligheid krijgt 103 extra personeelsleden en de grenscontroles op de luchthavens worden versterkt. Er is gesproken over een kustplan om tentenkampen van vluchtelingen te vermijden. Ook daar krijgt de politie versterking. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat extra inspanningen leveren om het Openbaar Ministerie en de parketten van Brussel en Halle-Vilvoorde te versterken.

Enkele maatregelen van het justitiële luik: 

  • Versterking van de opvolging van het registratiemechanisme van moskeeën en gebedshuizen.
  • Hoven en rechtbanken en het openbaar ministerie worden versterkt met 42 magistraten en 126 medewerkers.
  • De deradicaliseringsprogramma’s in Ittre en Hasselt worden versterkt met 36 cipiers. 
  • De staatsveiligheid krijgt er 103 medewerkers bij. 
  • CTIF, de gezamelijke justitie- en politiedienst die de telfoontaps en interceptie van communicatie regelt, krijgt 6,9 miljoen euro aan bijkomende middelen.
  • De budgetten voor de toenemende onderzoekskosten zoals sporenanalyse, DNA-onderzoek, ea. zullen worden verhoogd met 16 miljoen euro.

 

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) zei dat de strijd tegen terreur ook op een digitaal wordt gevoerd. Daarom investeert de regering onder meer in de verdere digitalisering van de politiediensten en in cyberveiligheid.

De maatregelen die de regering heeft goedgekeurd zijn goed voor 300 miljoen euro van een voorzien budget van 400 miljoen euro. Honderd miljoen euro wordt nog opzijgezet en zal de regering in 2016 gebruiken. 72 miljoen gaat naar Justitie.  

'Met deze beslissingen willen we onze steun uitdrukken voor de veiligheidsdiensten', zei premier Michel nog.