Hof annuleert terdoodveroordeling van Spanjaard
Foto: Photo News

Het hooggerechtshof van Florida heeft donderdag de terdoodveroordeling geannuleerd van een Spanjaard die al 15 jaar in een ‘dodengang’ opgesloten zit voor drievoudige doding. De man heeft altijd volgehouden dat hij de feiten niet pleegde.

Het hof is van oordeel dat er gewoonweg ‘geen excuses zijn om de talrijke gebreken en tekortkomingen’ te verklaren in de procedure die leidde tot de veroordeling van Pablo Ibar. De 43-jarige man werd in 1994 veroordeeld voor drie moorden en zit inmiddels 22 jaar in de cel. De rechters van het hof hebben bevolen dat er een nieuw proces moet komen.

Pablo Ibar werd in 2000 tot de doodstraf veroordeeld voor de moord in Florida, tijdens een inbraak in 1994, van een uitbater van een nachtclub en van twee vrouwen in zijn gezelschap.

Pablo Ibar is volgens Amnesty International de enige Spaanse terdoodveroordeelde ter wereld. Hij en zijn familie hebben steeds zijn onschuld staande gehouden. Het dossier steunt volgens hen op te zwakke bewijslast. De man is in de VS geboren en heeft ook de Amerikaanse nationaliteit.