Dan Martin wint eerste keer voor Etixx-Quick Step

Daniel Martin heeft Etixx-Quick Step de vijfde zege van het prille wielerseizoen geschonken. De Ierse ex-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik won de enige rit met aankomst bergop in de Ronde van Valencia. Martin ruilde afgelopen winter Garmin-Cannondale voor het Belgische Etixx-Quick Step. Wout Poels finishte als derde op twee seconden en blijft leider.

Wielrennen op Sportwereld.be

Na de individuele tijdrit van gisteren waren de klimmers vandaag aan zet in de tweede etappe van de Ronde van Valencia. Het peloton trok over 163 kilometer van Castellon naar Fredes en eindigde op de enige aankomst bergop in deze rittenkoers. Vorobyev, Pablo Torres, Bagues, Burchio en Chinello trokken op het golvende Valenciaanse parcours meteen in de aanval, maar de vijf renners kregen nooit meer dan vijf minuten voorsprong.

Niet voldoende om de 16 kilometer aan 4,5 procent lange slotklim naar Fredes te kunnen overleven. In het peloton hadden Movistar en het Team Sky van leider Wout Poels immers alles perfect onder controler. Op 12 kilometer van de streep werden de laatste vluchters gegrepen. Het sein voor José Herrada (Movistar) om het in zijn eentje te proberen. De Spanjaard hield het vol tot onder de vod, maar werd toen voorbijgevlamd door de grote namen uit het peloton. Daniel Martin ging het snelst naar boven. Niemand kon de voormalige winnaar van Luik-Bastenaken-Luik volgen en de Ier pakte een bijzonder knappe eerste zege in de outfit van Etixx-Quick Step. Opvallend: al drie wintertransfer van de Belgische wielerformatie van Patrick Lefevere slaagden er in de eerste weken voor 2016 in om een ritzege te pakken. Marcel Kittel en Fernando Gaviria deden het Dan Martin voor.

De groep der favorieten kwam twee seconden later over de streep. Wout Poels blijft dus voorlopig royaal aan de leiding. De etappe van vrijdag is er eentje voor de spurters.

Rituitslag

1. Daniel Martin (EQS)
2. Jesus Herrada (MOV) +2"
3. Wout Poels (SKY) z.t.
4. Benat Intxausti (SKY)
5. Tom-Jelte Slagter (CPT)
6. Ion Izagirre (MOV)
7. Luis Leon Sanchez (AST)
8. Eduard Prades (CJR)
9. Dayer Quintana (MOV)
10. Davide Formolo (CPT)

Klassement

1. Wouter Poels (SKY)
2. Luis Leon Sanchez (AST) + 15"
3. Diego Rosa (AST) + 22"
4. Jesus Herrada (MOV° +26"
5. Bob Jungels (EQS) +27"

Bekijk de volledige uitslag en het klassement hier.