Parket tekent beroep aan tegen beslissing in verkrachtingszaak Gentse radiopresentator
Rechtbankvoorzitter Hans De Waele tijdens het proces woensdag. Foto: Lieven Van Assche
Het openbaar ministerie tekent beroep aan in de zaak van een 33-jarige Gentse lokale radiopresentator die beschuldigd werd van verkrachting van een vrouw tijdens een uitzending maar van de Gentse correctionele rechtbank de gunst van de opschorting kreeg. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

De feiten gebeurden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen en hadden af en toe gechat met elkaar. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust. De beklaagde raakte 'dermate opgewonden dat hij slachtoffer zonder toestemming penetreerde', aldus de rechtbank, die de man schuldig bevond, maar aanvaardde dat het 'niet om een brutale verkrachting' ging.

'De rechtbank benadrukt dat de beklaagde niet kan beschouwd worden als een persoon die voorafgaandelijk de intentie had om [slachtoffer] in de val te lokken en te verkrachten. Veeleer is er sprake van een persoon die op een bepaald ogenblik opgewonden raakte bij de opbouw van seksuele spanning, die de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde, die de controle verloor en die op een bepaald ogenblik seksuele handelingen stelde vanuit zijn eigen beeld van de realiteit waarbij hij geen aandacht meer had voor de duidelijke grenzen getrokken door de burgerlijke partij', motiveerde rechtbankvoorzitter Hans De Waele.

Het vonnis zorgde voor hevige kritiek, onder meer van de Vrouwenraad. 'Neen is neen. Als zelfs rechters dat niet begrijpen ', klonk het. 'Het is een idee dat in onze samenleving leeft, en dus ook bij justitie. Welk signaal is er nu gekomen: het is oké om te verkrachten, zolang je achteraf maar sorry zegt?', reageerde ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA).

Het Gentse hof van beroep zal zich  binnen enkele maanden over de zaak buigen.

Radiostation beëindigt samenwerking

Het Gentse radiostation laat donderdagmiddag weten dat de het 'alle vormen van grensoverschrijdend gedrag veroordeelt'. 'Daarom werd in onderling overleg met de betrokkene beslist om de samenwerking te beëindigen', klinkt het. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig