Florida kondigt noodtoestand af in vier counties wegens zikavirus
Foto: REUTERS

De Amerikaanse staat Florida heeft vanwege verschillende besmettingen met het zikavirus de noodtoestand afgekondigd in vier counties of graafschappen. Dat heeft de gouverneur gemeld. Daardoor zullen extra middelen worden vrijgemaakt om het virus te bestrijden in de getroffen regio’s.

In Florida zijn al negen besmettingen met het zikavirus geregistreerd. Alle patiënten werden geïnfecteerd op vakantie, ‘maar we moeten voorbereid zijn en vermijden dat het virus zich verspreidt’, aldus gouverneur Rick Scott. Het vochtige en warme klimaat van Florida maakt van de regio een vruchtbaar gebied voor de tijgermug, die het virus verspreidt.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben ondertussen Jamaica en Tonga toegevoegd aan de lijst van landen die getroffen zijn door het virus. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, worden dan ook afgeraden om naar die landen te reizen. Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor die vrouwen, omdat vermoed wordt dat een besmetting tijdens de zwangerschap kan leiden tot hersenaandoeningen bij hun baby’s.

In de Verenigde Staten zijn ondertussen enkele tientallen gevallen van besmetting met het zikavirus bekend, voornamelijk bij mensen die op reis waren geweest in de getroffen gebieden. In Texas raakte onlangs bekend dat een persoon besmet raakte door onbeschermde seks met iemand die besmet was met het virus.

Experts achten het vrij onwaarschijnlijk dat het ook in Europa tot een zika-epidemie zal komen.