België heeft gedroomde belastingwetten voor multinationals
Eurocommissaris Margrethe Vestager vernietigde net nog de Belgische excess profit rulings. Met de nieuwe studie wil de Commissie een vollediger beeld krijgen van de belastingwetgeving binnen de lidstaten. Foto: EPA

De Belgische belastingwetgeving is heel geschikt voor multinationals om aan agressieve belastingplanning te doen. In de Europese Unie vertoont alleen de Nederlandse wetgeving nog meer gaten. Zo blijkt uit een studie van de Europese Commissie.

De Europese Commissie lijstte 33 indicatoren op die in de belastingwetgeving aanwezig zijn of die er net ontbreken en waarvan multinationals gebruik kunnen maken om aan agressieve belastingplanning te kunnen doen. Nadien ging ze na hoeveel van die indicatoren aanwezig waren in elk van de belastingwetgevingen in de verschillende Europese lidstaten. De studie wijst op het aantal gaten in de belastingwetgeving, maar zegt niets over de omvang van die gaten.

En wat blijkt? Op Nederland na vertoont de belastingwetgeving in ons land de meeste gaten waar multinationals kunnen induiken voor hun belastingplanning. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over belastingontwijking en niet over het ontduiken van belastingen. Wat opvalt, is dat vooral de kleinere landen hun fiscale wetgeving gunstig gemoduleerd hebben om er maar zeker van te zijn dat multinationals hen niet over het hoofd zien. Grotere landen spelen al sneller hun schaalgrootte uit om investeerders te lokken.

België scoort positief op 16 van de 33 indicatoren die de Europese Commissie als problematisch aangeduid heeft, blijkt uit het rapport van de Commissie van 23 december vorig jaar.