Een Franse rechtbank heeft het exploitatievisum van de film ‘Antichrist’ (2009) tijdelijk ingetrokken. De rechtbank vindt dat de hoeveelheid expliciete seks en geweld in de film vereist dat de minimumleeftijd van 16 jaar wordt opgetrokken tot 18 jaar. In ons land bleef de leeftijdsgrens, ondanks protest, op 16 jaar.

‘Antichrist’ bevat volgens het Parijse administratieve hof van beroep scènes ‘die een mate van seksualiteit en gewelddadigheid tonen die een verbod voor alle minderjarigen vereist’. Het operationeel visum, dat een film nodig heeft om verdeeld te mogen worden via bioscopen, televisiezenders of op dvd’s, wordt ingetrokken tot de minimumleeftijd is aangepast.

De rechtbank gaat met de uitspraak in op de vraag van een groep katholieken om de leeftijdsgrens voor ‘Antichrist’, momenteel op 16 jaar, op te trekken. Het is onduidelijk of er een link is met Promouvoir, een traditioneel katholieke vereniging die er in december al voor had gezorgd dat het visum van de film ‘La Vie d’Adèle’ om dezelfde reden voor twee maanden werd ingetrokken. Die film zou van 12+ opgetrokken worden naar 18+.

Toen ‘Antichrist’ in 2009 op het filmfestival van Cannes werd voorgesteld, reageerde het Franse publiek geschokt. In de film trekt een koppel zich terug in de bergen om het verlies van hun kind te verwerken. Dat gaat gepaard met nachtmerries die uitmonden in expliciete seks- en horrorscènes met dode beesten en (genitale) verminkingen. Von Triers muze Charlotte Gainsbourg werd voor haar vertolking van de moeder wel bekroond als beste vrouwelijke actrice.

In België kreeg de film in de cinemazalen de rating ‘kinderen niet toegelaten’, waardoor de film voor 16-jarigen en ouder toegankelijk was. Ook bij ons gingen er toen stemmen op om de leeftijdsgrens op te trekken . ‘Ik vraag me zelfs af in hoeverre volwassen met de zware psychologische problematiek van deze film om kunnen’, klonk het bij kinderpsychologe Klaar Hammenecker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig