Griep is nu echt in het land
Foto: Photo News

Wachtzalen van dokters zitten vol zieken. ‘We zitten met een beginnende griepepidemie en het aantal zieken zal alleen nog stijgen, verwachten we’, luidt het bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).

De meest recente cijfers van het WIV tonen aan dat de epidemische drempel (144 consultaties per 100. 000 inwoners) de afgelopen week voor de eerste keer ruim overschreden werd in België.

‘Tussen 25 en 31 januari waren 232 consultaties op 100.000 inwoners bij een huisarts voor een griepaal syndroom. Om van een epidemie te spreken moet de epidemische drempel twee weken na elkaar overschreden worden. Maar we verwachten dat het aantal zieken nog zal stijgen’, zegt dr. Viviane Van Casteren.

De voorzorgsmaatregelen blijven dezelfde: raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts als u griepsymptomen heeft en volg zijn/haar aanbevelingen. Blijf thuis en vermijd zo veel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Was uw handen goed en frequent met water en zeep en hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg. Griep is een virusinfectie, antibiotica hebben in dit geval geen nut!