Jongeren sluiten steeds vroeger woonkrediet af
Foto: An Nelissen

Een vijfde van de hypothecaire kredieten bij BNP Paribas Fortis werd vorig jaar afgesloten door jongeren onder 30 jaar.

Meer dan ooit profiteren de min-dertigers van de lage rentecurve om eigenaar te worden van een eigen huis of appartement. bij marktleider BNP Paribas werd in 2015 een op vijf woonkredieten afgesloten door twintigers. Twee op de drie jongeren koos daarbij voor de aankoop van een bestaande woning boven nieuwbouw. 'Nieuwbouw wordt almaar duurder en dat duwt jongeren naar de renovatie van bestaande woningen', knikt Greet van Criekingen, product manager woonkredieten bij BNP Paribas Fortis. 

Gemiddeld leent de ‘generatie Y’ bijna 166.000 euro. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van de 159.000 euro het jaar voordien. Door hun beperkte financiële middelen lenen de jongeren ook meer dan gemiddeld: 86 procent van de totale waarde van de woning. Bij de rest van de klanten is dat gemiddeld 79 procent.

Dat jongeren procentueel meer lenen dan andere klanten is volgens BNP Paribas Fortis te verklaren door de daling van de eigen inbreng. 'Gemiddeld legden jongeren de voorbije 55.000 euro op tafel. Maar we merken dat dit een plafond is. Vorig jaar is de eigen inbreng gedaald tot 52.000 euro. Om het woonkrediet toch rond te krijgen, zijn we dus wat flexibeler geworden in het leenbedrag. Maar de vastgoedprijzen mogen niet teveel meer stijgen of dat wordt in de toekomst een probleem', aldus Van Criekingen. 

Volgens BNP Paribas Fortis was 2015 een topjaar voor de markt van woonkredieten. Het aantal woonkredieten steeg met 15 procent, het totale bedrag met 18 procent. Door de lage rente koos liefst zes op de tien klanten voor een krediet onder de 20 jaar. De gemiddelde maandelijkse afbetaling bedroeg 706 euro.

Vooruitlopend op strengere regelgeving was er vorig jaar ook een piek in de renovatiekredieten (+15 procent). Voor dit jaar verwacht BNP Paribas Fortis een lichte groei van de vastgoedmarkt, nog altijd ondersteund door de lage rentetarieven. De groei zal volgens de bank wellicht trager zijn dan vorig jaar.