Hoe de tobintaks uw woonkrediet duurder maakt
Foto: BELGA

De tobintaks neemt allerlei financiële afgeleide producten in het vizier die het evenwicht tussen aankoop- en verkoopprijs verstoren. Daardoor worden overheidsobligaties minder aantrekkelijk voor investeerders.

Overheidsobligaties zijn voor beleggers tegenwoordig alleen interessant als ze heel liquide zijn, en dus gemakkelijk verhandeld kunnen worden, redeneert Leclercq. De rente is zo laag dat die voor beleggers geen argument is om overheidsobligaties te kopen. Beleggers beschouwen die obligaties bijna als cash en in elke portefeuille past een deel cash.

Maar de liquiditeit is enkel gegarandeerd als de banken waarlangs de overheidsobligaties verhandeld worden, weten dat ze die ongeveer voor dezelfde prijs zullen kunnen kopen als verkopen. Om dat evenwicht tussen aankoop- en verkoopprijs te kunnen bieden, gebruiken de banken allerlei financiële afgeleide producten. Net die producten neemt de tobintaks in het vizier.

Die taks zal doorgerekend worden in de verkoopprijs, waardoor het verschil met de aankoopprijs groter wordt, wat de overheidsobligatie dus minder liquide en minder aantrekkelijk maakt. Het gevolg is dat investeerders hun interesse zullen verliezen, waardoor de overheid meer rente zal moeten bieden om hen te overtuigen. De rente op overheidsobligaties is sturend voor andere rentes, zoals die op woonkredieten.