Belastingvoordeel 'excess profit rulings' nog groter
Jammer maar helaas voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) Foto: PHOTO NEWS
Begin januari werd bekend dat Europa eist dat België 700 miljoen euro terugvordert van 36 multinationals. De belastingafspraken daarover zouden een vorm van illegale staatssteun zijn. Nu deelt minister van Financiën Johan Van Overtveldt mee dat de 12 bedrijven die het systeem het meest gebruikten, in 2014 nog extra op 445 miljoen euro geen vennootschapsbelasting betaalden. Daarmee komt het belastingvoordeel nu al op ongeveer 850 miljoen euro.

België sloot met 36 bedrijven belastingafspraken waar de Europese Commissie enkele weken geleden officieel een streep door trok. Het systeem zou in strijd zijn met de Europese regels over staatssteun. De regeling wijkt volgens de Commissie immers af van de normale praktijk onder de Belgische wetgeving inzake vennootschapsbelasting en van het zogenaamde zakelijkheidsbeginsel. Daarom moest het geld worden teruggevorderd.

Toen bleek dat in totaal 2,068 miljard euro winst onbelast bleef, goed voor ruim 700 miljoen euro aan belastingen. Nu blijkt dat die lijst slechts handelde over het belastingvoordeel dat die bedrijven genoten tot 2013. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt deelde maandag mee dat de 12 bedrijven die het systeem het meest gebruikten, in 2014 nog extra op 445 miljoen euro geen vennootschapsbelasting betaalden. Daarmee komt het belastingvoordeel nu al op ongeveer 850 miljoen euro. De berekening voor 2014 voor de andere 24 bedrijven is in de maak.

Excess profit rulings

Het systeem van de ‘excess profit rulings’ werd in 2004 door de Paarse regering onder leiding van Guy Verhofstadt op poten gezet. Ons land trok er meer dan tien jaar mee de wereld rond om investeerders te lokken, als deel van een hele waaier aan belastingvoordelen.

Het systeem van de ‘excess profit ruling’ moet internationale groepen helpen overtuigen om ook in België een filiaal te openen. Geen controverse, wel zekerheid en een optimale belastingcombinatie.

Het voordeel zit in de internationale winsten die multinationals boeken. Want een deel van de winst in zo’n Belgische poot is onvermijdelijk te danken aan de groep. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf kan terugvallen op knowhow uit de groep, managementvaardigheden, betere gezamenlijke aankoopprijzen of internationale uitstraling.

Het is op die winsten dat de ‘excess profit ruling’ van toepassing is. Het bedrijf wordt dan los van zijn groep gezien. Op alle winsten die het bedrijf maakt dankzij de groep, heft ons land dus geen belastingen. Een bedrijf dat bijvoorbeeld 10 miljoen euro boekhoudkundige winst realiseert, kan dankzij het gunstregime slechts op 4 miljoen belast worden. De andere zes miljoen zijn een voordeel van de groep. Over het verminderen van die belastbare winst moet onderhandeld worden met de rulingcommissie. Maar eens die ruling beklonken is, waren de Belgische inspecteurs daaraan verbonden.