Kadyrov bedreigt spilfiguur Russische oppositie met de dood
Foto: IMAGEGLOBE

Ramzan Kadyrov is op Instagram zijn boekje te buiten gegaan. De Tsjetsjeense president postte een video van twee Russische oppositiefiguren in het vizier van een geweer. De reactie van het Kremlin is stoïcijns: ‘Wij volgen Kadyrov niet op Instagram.’

Ramzan Kadyrov neemt nooit een blad voor de mond. Ook niet op Instagram, waar hij regelmatig foto’s van vermoorde ‘terroristen’ plaatst. Maar hoewel de Tsjetsjeense leider bekend staat om zijn snedige berichten en bloederige foto’s en video’s van ‘landverraders’, verraste hij vriend en vijand met zijn bericht van maandagmiddag. Kadyrov uploadde toen een video waarin twee belangrijke Russische oppositieleiders met de dood worden bedreigd.

In de video, die later door Instagram zelf werd verwijderd, zijn Michail Kasjanov en Vladimir Kara-Moerza te zien, die in het vizier van een geweer staan. De begeleidende tekst - ‘Kasjanov is naar Straatsburg gekomen om geld in zijn zakken te steken voor de Russische oppositie. Degenen die het niet begrepen, zullen het nu wel begrijpen.’ - laat weinig aan de verbeelding over.

 

 

Kasjanov was van 2000 tot en met 2004 de eerste minister van Rusland onder Vladimir Poetin, maar ging zich tijdens zijn ambtsperiode steeds meer afzetten tegen de ideeën van het Kremlin. Op termijn werd Kasjanov één van de belangrijkste spilfiguren van de Russische oppositie. Samen met Boris Nemtsov, die in februari 2015 werd vermoord, leidde hij de Volkspartij voor de Vrijheid. Kasjanov wordt nog steeds als een cruciaal tegengewicht gezien van het beleid van de huidige Russische president.

Kara Moerza, de tweede man in de video, is een van Ruslands bekendste activisten tegen het huidige regime. Vorig jaar claimde hij dat iemand hem had willen vergiftigen ‘maar dat de snoodaards uit het Kremlin sluwer zullen moeten zijn dan dat’.

Volgers op Instagram

Het Kremlin, dat overspoeld werd met vragen van Russische journalisten, kwam dinsdagochtend dan toch met een - zeer summiere - reactie. ‘Wij volgen Ramzan Kadyrov niet op Instagram.’

Kadyrov postte na het verwijderen van zijn video meteen een nieuw bericht waarin hij Instagram uitscheldt voor ‘vuile Amerikaanse schoothond’. Dat bericht werd niet verwijderd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig