Syrië-overleg officieel van start
Foto: EPA

Het vredesoverleg over Syrië ‘is officieel begonnen’. Dat heeft de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, maandag gezegd na gesprekken met de delegatie van het ‘Hoog Onderhandelingscomité’ (HOC), de door Saoedi-Arabië samengestelde oppositiecoalitie. De Mistura probeert een diplomatieke oplossing voor het Syrische conflict te vinden door een indirecte dialoog te bewerkstelligen tussen de regering in Damascus en de diverse oppositieverbonden.

De indirecte gesprekken worden ook bepaald door de toestand op het terrein, en die evolueert in het voordeel van Damascus. Maandag rukten regeringstroepen op in het noorden van de belangrijke provincie Aleppo.

Eveneens maandag meldde de Democratische Syrische Raad (DSC, ook wel Syrisch Democratisch Front SDF), een amalgaam van Koerdische en Arabische strijders, niet aan het overleg in Genève deel te nemen zolang zijn delegatie van zes Koerdische en Turkmeense afgevaardigden niet door de VN worden uitgenodigd.

Maar mochten die wel uitgenodigd worden, zit de Mistura met het probleem dat Turkije de gesprekken zal boycotten. Voor Ankara zijn alle Koerden immers ‘terroristen’. Rusland, daarentegen, vindt dat de Koerden, 15 procent van de totale Syrische bevolking, sowieso niet uitgesloten kunnen worden. En Washington steunt de DSC in haar strijd tegen IS.

De Mistura riep alle bij het conflict betrokken landen op, en dat zijn er meer dan een handvol, om hun steentje bij te dragen tot het bereiken van een staakt-het-vuren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig