Meer dan tachtig doden bij aanslag Boko Haram in Nigeria
Foto: AFP

Vijfentachtig doden. Dat is de nieuwe balans van de Boko Haram-aanval op een dorp in het oosten van Nigeria zaterdagavond, zo zegt de regionale verantwoordelijke voor de gezondheid maandag.

Hoewel de aanslagen van zaterdagavond nog niet zijn opgeëist, wijst de handelswijze in de richting van de islamistische terreurorganisatie. De daders vielen binnen in Dalori, op een tiental kilometer van Maiduguri, de hoofdstad van de provincie Borno. Ze openden daar het vuur en staken huizen in brand.

Meer dan tachtig mensen kwamen om. “In totaal werden 65 lichamen overgebracht naar het gespecialiseerd ziekenhuis, tien naar het universitair ziekenhuis van Maiduguri en nog eens tien anderen werden zondag al begraven op de gemeenschapsbegraafplaats in Dalori”, zegt Haruna Mshelia, gezondheidscommissaris in Borno.

Toch blijft er onduidelijkheid over de dodentol. Het Nigeriaanse agentschap voor noodsituaties (NEMA) spreekt in een persbericht maandag over 65 doden en 136 gewonden.

In de nabijheid van Dalori liggen verschillende vluchtelingenkampen van mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld van Boko Haram. Van de naar schatting 2,6 miljoen inwoners van Maiduguri zijn 1,6 miljoen vluchteling, schat de VN.

Sinds 2009 vecht Boko Haram een gewelddadige opstand uit in de regio, in de hoop een islamitische staat op te richten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig