België en Frankrijk hebben op de gezamenlijke veiligheidstop enkele concreten afspraken gemaakt om de gezamenlijke strijd tegen terrorisme en radicalisme verder opdrijven. Zo komt een databank met vingerafdrukken van Syriëstrijders en Premier Manuel Valls gaf na afloop ook de Belgische veiligheidsdiensten een pluim. 'We staan zij aan zij en zijn vastberaden om de veiligheid van onze burgers te verhogen'
Premier Charles Michel (MR), de Franse eerste minister Manuel Valls en hun ministers van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon en Bernard Cazeneuve, en van Justitie, Koen Geens (CD&V) en Jean-Jacques Urvoas bliezen vanaf 16.30 uur verzamelen in Hertoginnedal. Bedoeling was de opgevoerde Frans-Belgische samenwerking tegen terrorisme en radicalisme na de aanslagen in Parijs verder te verbeteren. Met meer dan 180 persinschrijvingen vanuit ‘alle hoeken van de wereld’ was de internationale interesse groot.
Premier Valls maakte na afloop duidelijk dat de banden tussen de twee landen, die na de aanslagen een knauw kregen, weer goed zijn. Hij had het over een 'excellente samenwerking' tussen de Franse en Belgische veiligheidsdiensten, die volgens hem alleen kan bestaan omdat beide landen 'op hetzelfde niveau' acteren als het op veiligheid aankomt.
Frankrijk en België kijken, niet in het minst door hun geografische en culturele nabijheid, aan tegen dezelfde strijd, zei Valls nog. Doorgedreven samenwerking is volgens hem cruciaal, want 'de vraag is niet of er nieuwe aanslagen komen, maar wel waar en wanneer'. Michel stelde nog dat de top allerminst een eindpunt is, 'maar net het bewijs van de wil om zij aan zij de strijd verder aan te gaan'.
Gezamenlijke vraag aan operatoren
Beide landen wilden van de strijd tegen valse identiteitspapieren een prioriteit maken. Dat willen ze onder andere doen door een databank aan te leggen met vingerafdrukken van Syriëstrijders. 'Zo kunnen ze zich later geen valse identiteit meer aanmeten', verklaarde minister Jambon aan VRT.
Frankrijk en België gaan ook samen proberen operatoren van communicatieprogramma's zoals Whatsapp ervan te overtuigen gegevens met de veiligheidsdiensten te delen.
Ook de veelbesproken migrantenkampen in Calais en Duinkerke kwamen aan bod. In die context verklaarde minister Jambon dat DVZ iemand in Calais zal posteren.
Beter informatie-uitwisseling
Doel van de top was ook om nog bestaande obstakels voor informatie-uitwisseling weg te halen. Denk aan rechtstreekse lijnen tussen magistraten en politiemensen in concrete dossiers en de belofte om de VIS-databank met visa-informatie van de Schengenzone vlotter aan te vullen, net als de SLTD-databank van Interpol over gestolen reisdocumenten.
België wilde ook overleggen over het PNR-systeem, voor de opslag en analyse van passagiersgegevens. De regering-Michel heeft het kader daarvoor in eerste lezing al goedgekeurd, maar de bedoeling is samen met Frankrijk ook op Europees niveau te blijven pleiten voor een veralgemeend systeem.