Tusk legt dinsdag voorstel Brits-Europees akkoord op tafel
Britse vertegenwoordigers zijn in Brussel in gesprek met de Europese Raad en de Europese Commissie. Foto: EPA

Groot-Brittannië en de Europese Unie onderhandelden maandag in Brussel over de hervormingen die het land eist in haar relatie tot de Unie. Er zou een doorbraak zijn over de ‘noodremprocedure’. Europees president Tusk legt dinsdagmiddag een voorstel voor een akkoord op tafel.

Volgens de Britse krant The Guardian bereikten de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie maandag een ‘cruciale climax’.

Europees president Tusk liet maandagavond via Twitter weten dat hij dinsdagmiddag een voorlopige versie van akkoord zal voorstellen. Dat zou dan afgeklopt moeten worden op de Europese top van 18 en 19 februari.

Achter de schermen van de Europese wijk in Brussel wordt druk onderhandeld over de hervormingen die Groot-Brittannië eist van de EU in de aanloop naar het Brexit-referendum eind dit jaar. Britse vertegenwoordigers zijn er in gesprek met de Europese Raad en de Europese Commissie.

Als Cameron een ‘goed akkoord’ uit de brand kan slepen, dat onder meer de economische migratie naar Groot-Brittannië afremt, zal hij de Britten adviseren om bij het referendum eind dit jaar voor EU-lidmaatschap te kiezen.

Noodrem

Tijdens een gesprek tussen Tusk en Cameron zondagavond kwam het tot ‘een doorbraak over de 'noodremprocedure', zei een woordvoerster van de Britse premier maandag. Die procedure moet Groot-Brittannië de mogelijkheid geven om de instroom van arbeidsmigratie uit de Europese Unie voor vier jaar lang af te remmen. Over de inhoud van de ‘doorbraak’ bestaat veel onduidelijkheid, ook bij de andere lidstaten.

Verder zei de woordvoerster van Cameron ‘dat er nog heel wat werk te verrichten is’, en dat op alle vier domeinen waarin Cameron hervormingen vraagt - economisch bestuur, competitiviteit, soevereiniteit en immigratie.