De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft op het Griekse eiland Lesbos de foto van de verdronken Syrische kleuter Aylan Kurdi nagemaakt.

Het lichaam van Aylan Kurdi spoelde vorig jaar in september aan op een Turks strand nadat een boot met vluchtelingen was gekapseisd. De foto van zijn lichaam werd een iconisch beeld van de tragedies van de vluchtelingencrisis.

Ai Weiwei heeft als de verdronken kleuter geposeerd. De zwart-witfoto, gemaakt door Rohit Chawla, toont de kunstenaar die op keien ligt met zijn handpalmen naar boven, net zoals Aylan.

‘Ai en zijn team hebben actief meegewerkt bij het nemen van deze foto’, zegt Chawla aan The Washington Post. ‘Ik ben er zeker van dat op die manier op de keien liggen niet comfortabel was, maar het zachte avondlicht viel op zijn gezicht toen hij daar lag.’

De foto is bedoeld voor een tentoonstelling op de India Art Fair en gaat bij een interview met de artiest staan in de krant India Today. Op sociale media wordt de actie gemengd onthaald. Sommigen noemen het een krachtig beeld, terwijl anderen het een vreemd initiatief vinden.

De co-organisator van de India Art Fair noemt het een iconisch beeld. ‘Omdat het erg politiek en menselijk is, en omdat een erg belangrijke kunstenaar zoals Ai Weiwei betrokken is. Het beeld is erg beklijvend en staat voor de hele vluchtelingencrisis en de uitzichtloosheid van mensen die aan hun verleden proberen te ontsnappen voor een betere toekomst.’

Ai Weiwei wil het bewustzijn rond de vluchtelingencrisis vergroten en heeft daarom een studio op Lesbos opgericht. Donderdag hielp hij vluchtelingen die Lesbos in een bootje hadden bereikt.