‘17 procent nieuwe inburgeraars is analfabeet’
minister Liesbeth Homans Foto: Bart Dewaele

Bijna 1 op de 5 erkende vluchtelingen die in Vlaanderen een inburgeringstraject aanvatten, is analfabeet. Dat zei Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans in het Radio 1-programma Hautekiet.

‘In tegenstelling tot eerdere berichten dat alle vluchtelingen hoogopgeleide dokters en tandartsen zouden zijn, zien we in de eerste instroom bij inburgeringstrajecten dat 17 procent van de erkende vluchtelingen analfabeet is’, dat zei Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) in het Radio 1-programma Hautekiet.

‘Dan heb ik het nog niet over de mensen die zeer laagopgeleid zijn’, zei de minister. ‘Het gemiddelde aantal analfabeten in inburgeringstrajecten lag de voorbije jaren op 8 procent. Nu zien we dus meer dan een verdubbeling. Dat is een uitdaging. Wij moeten die mensen kansen geven en de mensen moeten die kansen grijpen.’

Antwerpen op kop

Uit cijfers van het kabinet van minister Homans blijkt ook dat 71 procent van de vluchtelingen die een inburgeringstraject aanvatten, een man is. Eén op de vier vluchtelingen valt in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar.

In 2015 startten in totaal 19.477 mensen een inburgerinstraject, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2014. De stad Antwerpen registreerde met voorsprong de meeste inburgeraars en zo'n 24 procent van het totale aantal.