Centrum voor Cybersecurity gaat ‘internetbewijs’ invoeren
Foto: AFP

De gevaren van het internet zijn niet voldoende gekend volgens het Centrum voor Cybersecurity. Daarom wil de instelling werk maken van een basisopleiding ‘Hoe veilig gebruikmaken van het internet?’. Wie de opleiding met succes volgt, krijgt een certificaat of een soort ‘internetbewijs’.

In oktober van vorig jaar kreeg België een Centrum voor Cybersecurity. De bedoeling van het centrum zou zijn om in te grijpen wanneer Belgische instanties aangevallen werden via het internet en om na te gaan hoe men tot een veilig en betrouwbaar internet kon komen. ‘We zijn meer en meer afhankelijk van het internet’, stelt directeur Miguel De Bruycker. ‘En daarmee komen ook bedreigingen.’

‘Veel mensen kennen de risico’s niet die ze online lopen’, zegt De Bruycker in De Morgen. Om die reden wil het Centrum voor Cybersecurity werk maken van een basisopleiding ‘veilig surfen op het internet’. Bedrijven en particulieren die de opleiding met succes volgen, ontvangen uiteindelijk een soort ‘internetbewijs’.

Jongeren en bedrijven

De ogen zijn voornamelijk gericht op kinderen, jongeren en bedrijven. Dat jongeren geboren werden in een digitale wereld, wil volgens het Centrum voor Cybersecurity niet zeggen dat deze groep weet hoe ze veilig gebruik kunnen maken van het internet. Jongeren moeten zich meer bewust worden van het feit dat het internet niet alleen draait om met vrienden in contact staan, maar dat de persoonlijke gegevens die via het internet worden gedeeld ook in handen van dataverzamelaars komen.

Bovendien kunnen bedrijven ook wat ‘internetles’ gebruiken. Zelfs de bedrijven die elke dag vele uren op het internet surfen. Het komt vaak voor dat bedrijven het slachtoffer worden van cybercrime, wat niet altijd even prettige gevolgen heeft voor het bedrijf in kwestie.

De cursus leert hen wat cookies zijn, hoe het surfgedrag van internetgebruikers wordt gevolgd en door wie, en vooral hoe op een bewuste manier kan worden omgegaan met de risico’s van het internet, aldus De Morgen. Bedrijven krijgen dan een certificaat, ‘dat aan andere bedrijven toont dat de onderneming te vertrouwen is’.

Positief

De Bruycker zegt dat er met scholen en universiteiten zal worden overlegd over de precieze organisatie van deze opleiding.

Het idee wordt alvast positief ontvangen door minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. ‘Elk initiatief waarbij mensen bewuster worden gemaakt van de mogelijke risico’s die je loopt op het internet, is positief’, klinkt het in De Morgen.

Het Centrum voor Cybersecurity start in het najaar met een bewustmakingscampagne.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in